Nyheter Världen

Erdogan vill bygga i omstridd park

Protester i Ankara bröt i år ut under treårsdagen av demonstrationerna mot exploateringen av Geziparken i Istanbul. Arkivbild.
Protester i Ankara bröt i år ut under treårsdagen av demonstrationerna mot exploateringen av Geziparken i Istanbul. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avser att driva igenom det omstridda projektet att exploatera Geziparken i centrala Istanbul. Omfattande protester bröt ut för tre år sedan i försök att hindra bulldozrarna att komma in i en av de få gröna lungor som finns i staden.

I ett tal på lördagen slog presidenten fast att projektet måste drivas igenom på "ett modigt vis".

– Vi ska uppföra dessa historiska byggnader, sade Erdogan som syftade på planerna att bygga kopior av militärbaracker som fanns i området under Osmanska riket.

Projektet omfattar även en moské, och massprotesterna i Istanbul för tre år sedan riktade sig även mot dåvarande premiärministern Erdogans styrande AKP, vars ideologi ofta beskrivs som moderat islamistisk.

I samband med protesterna dödades åtta människor och tusentals skadades när polisen slog tillbaka brutalt. Alla demonstrationer på Taksimtorget har sedan dess varit förbjudna.

Vadim Ghirda/TT/AP
Polisen slog tillbaka med full kraft mot demonstranter som samlades i Geziparken i Istanbul 2013. Arkivbild.
Thanassis Stavrakis/TT/AP
Protesterande samlades i Geziparken i Istanbul i juni för tre år sedan. Arkivbild.