Utbildning Nyheter Världen

Erdogan vill häva immunitet för HDP

Advokater och universitetslärare har gripits i Istanbul efter söndagens självmordsbombning i Ankara. Arkivbild.
Advokater och universitetslärare har gripits i Istanbul efter söndagens självmordsbombning i Ankara. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att parlamentet upphäver åtalsimmuniteten för parlamentsledamöter från pro-kurdiska HDP.Samtidigt planeras drastiska skärpningar av landets redan hårt kritiserade terrorlagar.

– Jag ser inte längre medlemmar av ett parti som fungerar som en gren av en terrororganisation som legitima politiska aktörer, säger Erdogan i ett tal i parlamentet, enligt AFP.

Kravet kommer efter att Erdogan tidigare i veckan sagt att han inte ser någon skillnad mellan "en terrorist som håller ett skjutvapen eller en bomb och dem som använder sin position eller penna" för att tjäna terroristernas syften. En högt uppsatt källa inom Erdogans AK-parti säger till Reuters att arbetet med att skärpa terrorlagarna redan pågår.

Erdogan och regeringen anklagar HDP, som är tredje största parti i parlamentet, för att vara en utlöpare ur PKK. I takt med att konflikten med PKK-gerillan eskalerat har också myndigheternas ökat pressen mot HDP och partiets sympatisörer.

Advokater gripna

Turkisk polis har gripit ett 20-tal personer i Istanbul, däribland flera advokater, i samband med en större polisinsats mot den kurdiska PKK-gerillan, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Gripandena sker samtidigt som striderna mellan armén och PKK sprider sig till nya områden i de sydöstra delarna av landet. Turkiet anklagar PKK för att ligga bakom självmordsbombningen som dödade 37 människor i huvudstaden Ankara i söndags, men ingen grupp har hittills tagit på sig ansvaret för dådet.

Spred "terrorpropaganda"

Tre turkiska universitetslärare greps i går misstänkta för "terrorpropaganda" och en brittisk akademiker har förhörts av polis, misstänkt för att ha spridit flygblad för ett firande av det kurdiska nyåret, i samband med att landets säkerhetstjänst slog till mot kurdiska separatister, uppger turkiska medier.

– President Erdogans brutala kampanj mot akademiker är ett led i hans strävan att förbjuda, straffa och tysta alla kritiska röster i Turkiet, säger Emma Sinclair-Webb på människorättsorganisationen Human Rights Watch enligt Reuters.