Sport

Erfarenhet mot fysik i Super Bowl

Årets Super Bowl spelas på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien, USA.
Årets Super Bowl spelas på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien, USA.

Den gamle och skadeförföljde vill förgylla sin rekordkarriär i det som kan bli hans sista match.Den unge och starke ska skriva det första kapitlet på sin framgångssaga.Super Bowl 50 är lika mycket uppgörelsen mellan quarterbackarna Peyton Manning och Cam Newton som en match mellan Denver och Carolina.

NFL-finalen i amerikansk fotboll på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien, i natt svensk tid kan bli Peyton Mannings sista i karriären.

Denver Broncos 39-åriga quarterback är med fem utmärkelser som ligans mest värdefulle spelare bäst genom tiderna, men han har "bara" en Super Bowl-seger, med Indianapolis Colts 2007.

Manning har under säsongen haft problem med en fot och en revbensskada och har i flera matcher tvingats lämna över jobbet till reserven Brock Osweiler. Natt mot måndag svensk tid blir han trots skavankerna den äldste quarterbacken att leda ett lag i Super Bowl men han har inte bestämt sig för om det blir hans sista strid.

– Jag tror inte att jag kommer att veta om det blir så förrän säsongen är färdigspelad. Att inte titta för långt framåt och inte för långt bakåt har verkligen hjälpt mig den här säsongen. Jag tänker hålla mig till den filosofin, säger Manning.

Carolina Panthers Cam Newton, 26, är annorlunda. På de flesta sätt.

Urstark och snabb, på väg uppåt i karriären. Och med stämpeln som en rätt kaxig ung man, ofta både hyllad och kritiserad för sina spektakulära touchdown-firanden.

Newton är oförstående till kritiken.

– Jag vet inte varför (folk är upprörda) men jag antar att de måste vänja sig för jag tänker inte ändra mig, säger han.

Under säsongen har Newton legat bakom 45 touchdowns, varav han sprungit in tio själv – och på lördagen utsågs han till årets mest värdefulle spelare.

– Han har haft ett otroligt år. Det han har åstadkommit under den korta tid han har varit quarterback i NFL har varit helt fantastiskt. Han är en fantastisk passare, en fantastisk löpare och en fantastisk ledare, säger Manning om Newton.

För Panthers är det den andra finalen i klubbens historia. Laget från Charlotte i North Carolina har varit NFL:s bästa lag offensivt under säsongen med 17 segrar och bara en förlust på 18 matcher, medan Broncos haft ligans bästa försvar.

För Denvers tränare Gary Kubiak är det en speciell match inte enbart för att han kan bli den fjärde coachen att vinna redan under sin första säsong med sin klubb. I november 2013 drabbades han av en stroke. Kubiak kollapsade medan han ledde Houston Texans och fick sparken fyra veckor senare.

Vinner Carolina sällar sig kollegan Ron Rivera till den exklusiva skara som vunnit Super Bowl både som tränare och spelare. Han vann med Chicago Bears 1985.