Sport Sport-topp

Ericson: "Det ställer till det"

Håkan Ericson. Arkivbild.
Håkan Ericson. Arkivbild.

Helst inte Manaus som spelort.Vad det blev?Manaus, så klart.– Jag tycker att det ställer till det, säger förbundskapten Håkan Ericson efter OS-lottningen i Rio de Janeiro.

Sveriges herrlandslag inleder OS-fotbollen mot Colombia den 4 augusti och tre dagar senare väntar Nigeria.

Två matcher som Håkan Ericson & Co tvingas spela i avlägsna Manaus i Amazonas-djungeln.

Och det var precis det som förbundskaptenen ville undvika inför lottningen.

– Spontant är det ju inte vad jag hade hoppats men spontant det jag hade trott, så kan jag säga. Jag hade hoppats slippa Manaus som spelort, först och främst, säger Ericson.

– Jag hade även gärna undvikit sydamerikanska lag just där uppe men... Klimatmässigt kommer de ha en fördel.

Klimatskillnader

TT: Hur ska ni förbereda er för spel i djungeln i augusti?

– Ja, i och med att vi inte har någon förberedelsetid så är det svårt. Vi får titta på hur mycket det kan skilja i klimat från Rio till Manaus och ta reda på vilken typ av anpassning som kanske behövs för ett sådant klimat. Vi får ta oss dit så tidigt som vi tycker är vettigt, säger han.

TT: Blir det läger i Manaus?

– Det kan jag inte ta ställning till nu, säger Ericson.

– Det finns ju både för- och nackdelar med att vara på ett ställe under en längre tid innan en turnering. Att man kroppsligen måste anpassa sig får man så klart ta ställning till men det finns ju också en annan faktor, att det inte får bli för lång tid. Går man in i fokus för tidigt kan det bli långrandigt inför den första matchen.

Efter de inledande två matcherna i Manaus avslutar Sverige gruppspelet mot Japan i Salvador den 10 augusti.

– Det är tre starka fotbollsnationer med fina traditioner. Nigerias styrka ligger i deras fysik, Colombia imponerade när jag såg dem i VM för två år sedan och hade starka spelare. Japan är kanske inte den fysiska nationen sett till styrka men är löpvilliga, djupledsinriktade och spelar i hög fart.

– Men det kommer bli enormt spännande och intressant att möta lag som man normalt sett inte möter.

"Vägen öppen"

Efter lottningen väntade ett besök i Manaus. Ericson, tillsammans med Svenska fotbollförbundets koordinator Lars-Erik Hemgren, åkte till Amazonas-djungeln för att titta på matcharenan, träningsanläggningar och aktuella boenden.

När han kommer hem till Sverige fortsätter arbetet med att se över den kommande OS-truppen, där bara tre spelare får vara födda tidigare än 31 december 1992.

– Tanken är att vi tar ut en första trupp den 7 juni men lämnar ett antal platser öppna för att hålla vägen öppen för spelare som deltar i EM. Vi väntar så länge som möjligt, åtminstone till början eller mitten av juli, innan vi släpper de sista namnen, säger han.

TT: Vilka överåriga vill du ha med?

– Jag har min drömelva klar, säger han.

TT: Berätta...

– Nej, det kan jag inte. Det är häftigt när ni spekulerar och det skapar intresse.

TT: Är Zlatan Ibrahimovic med?

– Han finns med på listan, absolut, säger Håkan Ericson.