Sport

Ericson: "En del spelare nära tårar"

Håkan Ericson har presenterat sin OS-trupp.
Håkan Ericson har presenterat sin OS-trupp.

En turbulent och arbetsam vår och försommar är över för förbundskapten Håkan Ericson.52 spelare tackade nej – men nu är 22-mannatruppen till OS-fotbollen spikad.– Det har känts uppgivet ibland, men jag är en envis jäkel och nu känns det riktigt bra, säger Håkan Ericson.

Spelare som tackat nej av olika skäl och klubbar som inte har velat släppa i väg sina spelare.

Håkan Ericson har inte haft någon lätt uppgift i försöken att skapa ett slagkraftigt lag.

– När det stod klart att det inte fanns några Fifadatum för OS och att inte heller allsvenskan skulle göra uppehåll förstod jag att det skulle bli många återbud. Men det blev förstås lite fler än vad jag hoppats på, säger han.

– Jag vill poängtera att processen varit fri från konflikter och har förståelse för hur spelare och klubbar har resonerat. Jag har fått mycket energi i mitt jobb när jag sett hur det brunnit i ögon på spelare som blivit uttagna och fått kommentarer som "en dröm går i uppfyllelse" och "jag ska ge allt för att få vara med". Samtidigt har jag sett spelare som haft tårar i ögonen när de stoppats av sina klubbar.

"Spännande trupp"

Det första svenska herrlaget i OS-sammanhang sedan 1992 har det nuvarande U21-landslaget som bas. Här finns också sju spelare som fanns med i truppen som tog guld i U21-EM förra året och säkrade OS-platsen.

Tre överåriga spelare tillåts. De platserna har gått till Alexander Milosevic, Astrit Ajdarevic och Abdulrahman Khalili.

– Det känns som en spännande trupp, säger Håkan Ericsson, som avvaktar med den långsiktiga målsättningen för sitt lag.

– Den ska spelarna vara med och utforma och gruppen har ju inte träffats än. Men den kortsiktiga målsättningen måste vara att gå vidare från gruppen.

Fyra motståndare

Japan, Colombia och Nigeria står för motståndet i gruppspelet.

Tuffa motståndare i sig men Håkan Ericson har en fjärde motståndare kartlagd.

Värmen.

– Det kommer ett bli en utmaning. Medeltemperaturen är 32 grader och det kan bli runt 40 grader på dagen. Lag som Nigeria och Colombia har en helt annan vana vid den typen av yttre förhållanden. Men vi ska förbereda oss så gott vi kan, säger han.

TT: Är Sverige ett skrälldugligt lag i OS?

– Det hoppas jag. Men jag är medveten om att vi möter lag som är bra och som har kunnat förbereda sig på ett helt annat sätt. Går vi vidare från gruppen är det en skräll, men vi har skrällt förr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset