Nyheter Toppnyheter Världen

Erik sköts i benet i nationalpark

Parkvakter intill tre elefanter som dödats av tjuvjägare i nationalparken Garamba i maj 2014. Arkivbild.
Parkvakter intill tre elefanter som dödats av tjuvjägare i nationalparken Garamba i maj 2014. Arkivbild.

Tjuvjägare har dödat tre parkvakter i Kongo-Kinshasa. Två män skadades, en av dem är svensken Erik Mararv.– Vi är bestörta. Alla på parken är ledsna, säger kommunikationschefen Andrea Heydlauff.

Det var i lördags som Erik Mararv, 30, hamnade i ett skottdrama tillsammans med fyra parkvakter i nationalparken Garamba. Tre av vakterna sköts ihjäl på morgonen enligt African Parks, som driver nationalparken, och två skadades, varav en var Mararv.

– Männen slog larm och fick hjälp av USA:s militärkommando Africom som flög och transporterade dem till en militärbas i grannlandet Centralafrikanska republiken, säger Andrea Heydlauff, kommunikationschef på African Parks till TT.

Erik Mararv, som har arbetsledande roll, sköts i benet och hans tillstånd på måndagskvällen uppges vara stabilt.

– Han flögs till Johannesburg i Sydafrika och har opererats. I början riskerade han att bli av med benet, men nu ser han ut att få behålla det, säger Andrea Heydlauff.

Flera dödades

En av parkvakterna hittades död där attacken ägde rum och två andra dog när de vårdades på militärbasen.

På platsen hittade man lejonskinn och elfenben, men tjuvjägarna är fortfarande på fri fot på måndagskvällen, svensk tid.

Det är inte första gången parkvakter dödas av tjuvjägare i Garamba när de skyddar elefanter. Parken är väldigt utsatt för tungt beväpnade tjuvjägare från Sudan. Förra året dödades sammanlagt åtta personer – vid tre olika tillfällen.

– Det är en het punkt för elefantjakt. Tjuvjägarna använder pengarna som de får för elfenben till rebellgrupper, säger Heydlauff.

Sedan förra året har parken ökat sin närvaro runt om i parken, men det är svårt att ha kontroll över ett område som är över fyra tusen kvadratkilometer.

– Det finns runt 1 500 elefanter i parken och så länge det finns en efterfrågan på elfenben så kommer det ske fler konflikter, säger Heydlauff.

Friad från mordmisstanke

2012 satt Erik Mararv och flera av hans medarbetare fängslade i Centralafrikanska republiken misstänkta för mord. Detta efter att 13 personer hittats mördade nära den safaripark svensken och hans hustru drev under den tiden. Först i september samma år släpptes Erik Mararv fri efter att domaren lagt ner fallet. Då hade han suttit fängslad sedan i mars. Människorättsorganisationen Human Rights Watch misstänkte att det var den ökända rebellorganisationen, LRA (Herrens motståndsarmé) som låg bakom morden.

Ungefär 30 000 elefanter skjuts varje år av tjuvjägare i Afrika. Antalet djur har uppskattningsvis minskat med 60 procent de senaste tio åren.