Nyheter Sverige

Eriksson vill göra upp med alliansen

Peter Eriksson (MP) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Peter Eriksson (MP) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

För en dryg vecka sedan förklarade Peter Eriksson (MP) att han inte var intresserad av att bli minister – men ändrade sig snabbt när Stefan Löfven frågade. Nu vill han komma överens med oppositionen om bostadspolitiken.

– I det läge som Sverige befinner sig i, och med de uppgifter jag blev anförtrodd, och också med tanke på det parlamentariska läget, kändes det faktiskt väldigt svårt att säga nej, när jag konkret fick frågan, säger Peter Eriksson, som betonar att han inte sökte tjänsten som Sveriges nya bostads- och digitaliseringsminister.

Peter Eriksson får nu ansvar för bostadsfrågorna, där det pågår snåriga samtal mellan regeringen och den borgerliga oppositionen. Han passar på frågan om den exakta politik som han vill föra på området, men förklarar att han vill nå en bred överenskommelse.

Inget surande

– Sverige har inte råd med att vi sitter i var sitt hörn och surar. Vi är ett litet land med stora utmaningar och så många som möjligt måste vara med på banan för att vi ska klara det, säger Peter Eriksson.

Den frispråkiga miljöpartisten från Kalix har tidigare uttalat sig om att inkludera fler partier i beslutsfattandet. I augusti i fjol sade Eriksson, då ledamot i Europaparlamentet, att han ville bredda regeringen för att öka den politiska stabiliteten, och att Liberalerna låg närmast till hands.

– Man borde kunna lägga prestige och sår efter valförlusterna åt sidan och försöka se till det som är bäst för Sverige, sade Eriksson till Ekot i Sveriges Radio.

Försvarade Kaplan

Peter Eriksson fanns bland dem som tyckte att det var problematiskt gå in i en valrörelse med Åsa Romson som språkrör med tanke på hennes låga förtroendesiffror. Samtidigt tyckte han att turerna kring tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick för stora konsekvenser.

– Jag hoppas att en del självpåtagna tyckare och journalister går hem och ser sig i spegeln och frågar om vi har ett bättre Sverige nu, sade Eriksson till SVT Nyheter strax innan Kaplan meddelade sin avgång.

När debatten rasade som hårdast i mitten av 2000-talet krävde Peter Eriksson att fildelningen på internet skulle släppas fri. Ett år tidigare, 2004, uppmärksammade Aftonbladet att han körde en jeep, samtidigt som han ville införa straffskatt på stadsjeepar.

Jonas Ekströmer/TT
Peter Eriksson vid dagens pressträff om den nya regeringen.