Nyheter Världen

Eritreas regim firar 25-årsdag

Eritreas president Isaias Afwerki har styrt sitt land sedan självständigheten för 25 år sedan. Arkivbild.
Eritreas president Isaias Afwerki har styrt sitt land sedan självständigheten för 25 år sedan. Arkivbild.

Eritrea firar 25 års självständighet med gatufester, fyrverkerier och musik.Regimen avfärdar internationell kritik om att regimen inte tillåter de mest grundläggande fri- och rättigheter.

Lokala medier rapporterar att firandet är ett "levande bevis på den fred och stabilitet som råder" – i ett land som hamnar på lägre plats än Nordkorea vad gäller pressfrihet, enligt Reportrar utan gränser. Ett tecken på det är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad utan rättegång sedan 2001.

Ingen grundlag

Inför 25-årsjubileet har FN:s särskilde människorättsrapportör om Eritrea, Sheila Keetharuth, riktat en uppmaning till landet. Regimen borde införa den författning som man kom fram till 1997, anser hon. Utan grundlag ingen rättsstat, bara regimens godtycke, enligt Keetharuth. Eritrea borde "fullt ut anamma demokratin och rättsstatens principer för att förverkliga den vision" man hade vid självständigheten 1991, anser hon.

Diktaturen anklagas för att ha tusentals politiska fångar medan flyktingströmmen från Eritrea på senare år är en av de största i världen.

Blodigt gränskrig

Den senaste rapporten från FN:s människorättsrapportör är mycket kritisk. Regimen har svarat med en internationell namninsamling som även eritreaner i exil uppmanas att underteckna. Kritiker anklagar regelbundet regimen för att förfölja och utpressa eritreaner även utomlands, till exempel i Sverige, bland annat på en särskilt inkomstskatt.

Eritrea bröt sig 1991 ur Etiopien, som då förlorade sin förbindelse med Röda havet. Ett blodigt gränskrig följde 1998–2000, och det tjänar enligt analytiker än i dag som ursäkt för att president Isaias Afwerki, den ende ledare Eritrea haft, ska styra med så pass hårda nypor.

Dödläge råder fortfarande vid gränsen och Etiopien trotsar en internationell dom som säger att dess trupper ska lämna eritreansk mark.