Nyheter Världen

Erkända ministrar tillbaka i Tripoli

Fayez el-Sarraj. Arkivbild.
Fayez el-Sarraj. Arkivbild.

Delar av Libyens internationellt erkända regering har anlänt till en örlogsbas i huvudstaden Tripoli.Men Khalifa Ghweil, ledare för den andra och självutnämnda regeringen manar dem att försvinna eller att "överlämna sig".

Sju medlemmar av den samlingsregering, däribland premiärminister Fayez el-Sarraj, som förhandlades fram av FN i slutet av förra året tog sig till Abusitabasen från Tunisien med ett av libyska marinens fartyg. Enligt el-Sarraj har de i förväg förhandlat fram en säkerhetsplan med polis, militär och olika väpnade grupper i Tripoli. Vägarna utanför basen vaktas av tungt beväpnad trupp.

Medan Khalid Ghweil varnar de nyanlända från att försöka ta sig in i staden, säger sig el-Sarraj ha en plan:

– Vi kommer att arbeta för ett eldupphör över hela Libyen, för nationell försoning och för att flyktingar ska kunna återvända och vi kommer att försöka konfrontera Islamiska staten.

När el-Sarraj kom till Tripoli sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini att det är en "unik möjlighet för libyer från alla fraktioner att återförenas".

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011. Beväpnade grupper tog över Tripoli i augusti 2014. Det säkerhetsvakuum som uppstått har även utnyttjats av den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) som etablerat sig i landet.