Sport Sport-topp

Ersättaren ska fixa favorit i repris

Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp fick hjälp med att ta sig till omklädningsrummet efter gårdagens match.
Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp fick hjälp med att ta sig till omklädningsrummet efter gårdagens match.

Guldmålvakten Cristopher Nihlstorp har av allt att döma spelat färdigt för säsongen.Nu får Växjös andremålvakt Stefan Steen rycka in för en favorit i repris – och försöka fälla Skellefteå på bortaplan:– Det vore gött om vi kunde göra det igen, säger den 23-årige värmlänningen.

Steen var med om en liknande situation i fjolårets finalserie.

Då blev Nihlstorp sjuk, missade två matcher (den tredje och fjärde finalen) och Steen vann en av dem, på bortaplan mot ett Skellefteå där han tillbringade fyra säsonger (2010–14).

Till slut blev det guldyra för Växjö.

– Det var fantastiskt roligt och det är ju något som är positivt för mig nu, säger han om fjolårets erfarenhet inför lördagens femte match.

På kryckor

Växjö kvitterade till 2–2 i matcher i torsdags kväll och det var då i slutsekunderna som Cristopher Nihlstorp fick Skellefteåforwarden Mattias Ritola över sig.

I samband med fredagens träning fanns ännu inga medicinska besked, men Växjö räknar bort Nihlstorp resten av säsongen.

Av tv-bilderna att döma skadade guldmålvakten knäet och fångades också på bilder med kryckor efteråt.

Ett hårt slag för Växjö att tappa den rutinerade Nihlstorp som vunnit två SM-guld och blivit mästare i AHL.

– Det beror på om glaset är halvfullt eller halvtomt, vi ser det som att vi får in Stefan Steen som hela laget kommer att försöka backa upp ytterligare och kanske höja något snäpp till i uppoffring. Det är dessutom en kille som har vunnit många matcher åt oss i år, säger Växjötränaren Sam Hallam om Steen som hade 10–5 i matchfacit under grundserien och en räddningsprocent på 88,83 procent.

Mer utsatta

I årets slutspel har han inte startat i någon match, utan har två inhopp.

Steen lider med sin målvaktskollega:

– Det är extremt tråkigt för "Torpet", han är en polare och lagkamrat och man vill inte att någon ska bli skadad.

Det var dessutom andra kvällen i rad som en målvakt råkade illa ut, i onsdags var det Frölundas Lasse Johansson vid en kollision med Luleås Anton Hedman.

– Det talar sitt tydliga språk, säger Steen som anser att målvakterna är mer utsatta nu än tidigare:

– Det är klart att spelet man tjatar mycket om är att gå hårt på mål. Det gör utespelarna och det är lätt hänt att det går överstyr med känslorna när de tar över hjärnan.

Domarbasen Peter Andersson ser inte målvaktsskadorna som någon tendens och kallar torsdagens situation för "olyckliga omständigheter".

– Det är jättetråkigt när det blir skador, men när det gäller målvakternas säkerhet så är det något som vi har jobbat med i många år. Vi är verkligen noggranna med att se till att de är skyddade och har en fredad zon, säger Peter Andersson.