Nyheter Världen

Etiopien: Många döda efter protester

Säkerhetsstyrkor patrullerar i Addis Abeba. Demonstrationer i huvudstaden har upprepade gånger lett till våldsamma reaktioner från etiopisk polis och militär. Arkivbild.
Säkerhetsstyrkor patrullerar i Addis Abeba. Demonstrationer i huvudstaden har upprepade gånger lett till våldsamma reaktioner från etiopisk polis och militär. Arkivbild.

Minst 97 människor har dödats och flera hundra skadats i samband med demonstrationer mot regeringen i Etiopien.Demonstranterna kräver att myndigheter i landet ska frige gripna från tidigare protester mot det regeringen har kallat en landreform.

Enligt Amnesty International, som hänvisar till trovärdiga källor, dödades minst 67 personer i helgen av säkerhetsstyrkor i Oromia-regionen. I lördags dödades 30 i staden Bahir Dar i Amhara-regionen när polisen sköt skarpt mot demonstranter.

Dödsfallen inträffade i samband med att polisstyrkor drabbade samman med personer som protesterade mot regeringen i de båda regionerna. Hundratals har gripits och hålls hos polisen och på militärbaser.

Brutal polis

Oroligheterna ska då också ha spridit sig till huvudstaden Addis Abeba för första gången. Där rapporteras inga dödade men vittnen rapporterar om polisvåld.

– Säkerhetsstyrkornas svar var hårdhänt, men inte överraskande. Etiopiska styrkor har systematiskt använt övervåld i sina felaktiga försök att tysta avvikande röster, säger Michelle Kagari på Amnesty International.

En bakomliggande orsak till oron är regeringens planer på att exploatera jordbruksmark i regionen.

Offensiv mot kritiker

I juni hade över 400 människor dödats sedan november 2015, då Etiopiens regering inledde en offensiv mot regimkritiker, enligt organisationen Human Rights Watch (HRW).

Protester inleddes sedan regeringen förra året hade tillkännagivit planer på att inrätta en särskild ekonomisk zon i närheten av Addis Abeba. Bönder och markägare i området var rädda för att förlora sin mark utan att få någon ersättning, vilket utlöste demonstrationer.

I januari i år slopade myndigheter planerna, men trots det har protester blossat upp på nytt bland oppositionens demonstranter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset