Sport

Ett år har gjort målvaktsduon lugn

På ett år har de gått från att vara oerfarna och ifrågasatta till att vara de självklara valen inför VM.Målvaktsduon Johanna Bundsen och Filippa Idéhn är redo för sitt andra stora mästerskap.– Jag har blivit mycket lugnare, säger båda två.

Ingen av dem hade spelat ett seniormästerskap när de kom med i EM-truppen förra året. Efter att ha varit bortskämt med bra målvakter som Madeleine Grundström, Cecilia Grubbström och Gabriella Kain tvingades Sverige plötsligt att sätta sitt hopp till dåvarande Sävehofsparet Bundsen och Idéhn.

Det började så där, men allt eftersom Europamästerskapet fortskred så växte målvakterna in i turneringen och när det väl var dags för bronsmatch så stängde Johanna Bundsen igen och bidrog till att bärga medaljen.

– Man har kollat den matchen några gånger efteråt och jag får fortfarande rysningar. Det var en go' avslutning på förra året, säger Johanna Bundsen.

Bytt klubb

– Jag har utvecklats väldigt mycket, har haft en fantastisk säsong. Jag har hittat lugnet och tryggheten i mig själv. Och fysiken har blivit mycket bättre också.

Både Bundsen och Idéhn var med och vann SM-guld med Sävehof i våras, men efter det har paret skilts åt. Idéhn har flyttat till Esbjerg och den danska ligan, där hon under hösten kommit upp i näst högst räddningsprocent av samtliga målvakter.

– Det var tufft i början. Det är alltid det i början innan man hittar sin roll i laget och kommer in i det. Men de senaste månaderna har känts jättebra, säger Idéhn.

– Jag har hittat ett större lugn. Jag står och väntar och ser vad som händer i stället för att som tidigare chansa lite. Nu litar jag på min förmåga lite mer.

Delat på matcherna

Under träningsmatcherna inför VM har målvakterna delat på matcherna och stått en halvlek var. Hur upplägget blir under VM är inte klart, men någon uttalad förstamålvakt finns inte – och behövs inte.

– Vi vet ju var vi har varandra och känner varandra väl. Samarbetet funkar jättebra, säger Johanna Bundsen.