Sport

Ett år talangen sent ska glömma

Lukas Nilsson gjorde sex mål mot Spanien.
Lukas Nilsson gjorde sex mål mot Spanien.

Mästerskapsdebut, skytteligavinnare i elitserien och kontrakt med storklubben Kiel.Nu väntar även OS i Rio de Janeiro för supertalangen Lukas Nilsson.– Man har inte riktigt tagit in det, säger 19-åringen.

Den 19-årige supertalangen Lukas Nilsson har upplevt ett fantastiskt 2016. I januari fick vänsternian göra mästerskapsdebut i EM i Polen och mitt under turneringen stod det klart att Ystadsstjärnan skrivit på för den tyska storklubben Kiel.

"Helt fantastiskt"

Förra helgen vann han skytteligan i elitserien överlägset med 215 mål på 31 matcher – och nu var Nilsson med och förde Sverige till OS i Rio de Janeiro.

– Det blir helt fantastiskt. Sedan att få åka till just Rio är häftigt, säger Nilsson.

Inför mötet med Spanien hade Nilsson gjort två mål totalt mot Iran och Slovenien i kvalet i Malmö. När det väl skulle avgöras klev supertalangen fram. Totalt blev det sex mål, varav två straffar i andra halvlek, och målbäst i Sverige.

– Jag tycker att jag gjorde en bra match i dag, säger han ödmjukt.

– Man känner av de här matcherna. Tre matcher på tre dagar är väldigt slitsamt för kroppen. Det var en väldigt intensiv match mot Spanien.

Det kunde lika gärna ha varit Nilsson, andre straffskytt i laget mot Spanien efter Niclas Ekberg, som fått kliva fram med fem sekunder kvar för att säkra OS-platsen. En missad straff från Nilsson med sex minuter kvar att spela gjorde dock att Ekberg fick ta över skyttet igen. Och Ekberg sköt Sverige till Rio de Janeiro.

Flyttar i juli

– Man hann tänka väldigt mycket. Jag vände huvudet och kollade lite på publiken, så fixade Ekberg det.

Snart väntar SM-kvartsfinaler mot Malmö med klubblaget Ystads IF. I juli går flyttlasset till Kiel.

– Det kommer bli en intensiv sommar, kan man säga. Men det tar jag gärna, säger Lukas Nilsson med ett leende.