Sport

"Ett hårt slag mot tennisen"

Mats Wilander, Thomas Muster, John McEnroe, Pat Cash och Henri Leconte vid tisdagens presskonferens i Stockholm inför veteranturneringen Kings of Tennis.
Mats Wilander, Thomas Muster, John McEnroe, Pat Cash och Henri Leconte vid tisdagens presskonferens i Stockholm inför veteranturneringen Kings of Tennis.

Ett hårt slag mot tennisen – ja, till och med mot den professionella idrotten.Så bedömer Mats Wilander konsekvenserna av Maria Sjarapovas dopning.

I förra veckan erkände tennisstjärnan Maria Sjarapova att hon lämnat ett positivt dopningsprov under Australian Open i januari.

Ryskan berättade att hon använt substansen meldonium i tio år och att hon inte visste att preparatet var förbjudet från och med årsskiftet.

McEnroe kritisk

På tisdagen radade några av den vita sportens legendarer upp sig vid ett podium inför veteranturneringen Kings of Tennis i Stockholm – och svarade på frågor om Sjarapova.

– Man kan se på det på många sätt men hon har tydligen tagit preparatet i tio år. Det är svårt att tro att folket runt henne inte talade om för henne att den här ändringen var på väg. Det verkar korkat, säger den förre världsettan John McEnroe.

Den 57-årige amerikanen kom med ett skämtsamt förslag på "lösning":

– Om hon lovar att sluta stöna när hon spelar borde hon slippa avstängning. Och det skulle vara ett hårt straff för henne.

"Skadar idrotten"

Mats Wilander, svensk före detta världsetta och sjufaldig grandslam-vinnare, anser att dopningsskandalen inte bara drabbar Sjarapova själv.

– Hon betyder så mycket, inte bara för WTA-touren utan också och kanske ännu mer för professionell damidrott. Tennis är den största professionella idrotten för kvinnor. Hon är kanske inte den mest kända men hon har tjänat mest av alla idrottskvinnor. Hon har massor av fans. Det här skadar inte bara henne. Det skadar också WTA-touren och professionell idrott generellt, säger han.

Wilander tycker att Sjarapova hanterade situationen väl.

– Hon erkände sitt misstag och gjorde det på egen hand. Förhoppningsvis låter vi inte det här kasta skuggor över hela hennes karriär. Vi måste inse att det (meldonium) inte fanns med på listan tidigare. Då spelar det ingen roll hur man påverkas, säger 51-åringen.