Nyheter Världen

Ett steg närmare riksrätt för Dilma

Motståndare till regeringen jublar när de följer omröstningen i kongressen på storbildsskärm.
Motståndare till regeringen jublar när de följer omröstningen i kongressen på storbildsskärm.

Brasiliens president Dilma Rousseff anses inte personligen ha varit indragen i den omfattande korruptionsskandalen kring det statligt ägda oljebolaget Petrobras, men det bli hon som får betala det politiska priset.

Underhuset i Brasiliens kongress har nu röstat för att riksrättsprocessen mot henne ska fortsätta.

– Det är en mycket allvarlig process hon hamnar i och ett otroligt bakslag politiskt, säger Mikael Wigell, forskare och Brasilienexpert vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

"Dilma Rousseff började i går säga adjö till presidentskapet i Brasilien", skriver tidningen O Globo.

– Kuppmakarna har vunnit här i underhuset, sade José Guimarães, ledare för Rousseffs arbetarparti PT i kongressen, och tillade att presidenten erkänner det "temporära nederlaget" men att kampen fortsätter i senaten och på gatorna.

Stort missnöje

Rousseffs motståndare behövde två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Presidenten anklagas för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

För bara tre år sedan hade hon stöd av 80 procent av de tillfrågade i en opinionsmätning.

Kan bli ny regering

Enligt Mikael Wigell kan Rousseffs dagar nu vara räknade och riksrättsprocessen början till slutet för "Lulaismen", den variant av socialism som hon drivit och där staten haft en stor och reglerande roll i ekonomin.

Ett tänkbart scenario är nu att vicepresidenten Michel Temer och hans parti PMBD, som utlöste landets akuta politiska kris genom att nyligen hoppa av Rousseffs regering, kommer att styra landet tillsammans med högeroppositionen.

– Nu kommer man att gå åt ett mer marknadsvänligt håll i den ekonomiska politiken, det är helt klart.

Att rädda skinnet

En annan tolkning av skeendet i Brasilien är att vänstervinden i Latinamerika har vänt.

– De (vänsterledarna) är diskrediterade på många håll eftersom man fört en lite för lättvindig ekonomisk politik. Man ser det i Argentina, i Venezuela, i Peru och i Brasilien. Så nu går man mer åt ett center-högerhåll i politiken.

Han håller med om "att det kan ligga något i" påståendet att det verkliga skälet kan vara att försöka rädda skinnet på PMBD-politiker som dragits in i den enorma härvan kring Petrobras, där landets elit skott sig via korruption som lågt räknat uppgår till totalt motsvarande 14 miljarder kronor.

Eraldo Peres/AP/TT
President Dilma Rousseff anklagas av oppositionen för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker.