Nyheter Världen

EU ökar pressen på Grekland

Cecilia Wikström (L) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Cecilia Wikström (L) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

EU-kommissionen vill ge Grekland tre månader på sig att få ordning på sin yttre gräns. Annars hotar en uteslutning ur Schengen-systemet.

Resedokument måste registreras och kontrolleras mot internationella databaser. Ett effektivt övervakningssystem måste finnas på plats med patrullbåtar till havs, fotpatruller på land och helikoptrar i luften. Och inte minst måste det finnas tillräckliga faciliteter för att ta hand om alla asylsökande och migranter.

Allt ingår i de detaljerade rekommendationer som EU-kommissionen på tisdagen antog vad gäller Greklands skötsel av sina gränser. När rekommendationerna även godkänts av EU-länderna får regeringen i Aten tre månader på sig att agera.

"Gemensam utmaning"

Rekommendationerna ingår i den formella procedur som i slutändan kan leda till att Grekland tills vidare stängs av från Schengen-samarbetet.

Fast så långt hoppas inte EU-kommissionen att det ska behöva gå.

– Vi vet att Grekland redan arbetar med att ta hand om det här och får hjälp av EU-kommissionen och övriga medlemsländer. Det här handlar om att leva upp till den gemensamma utmaning vi står inför, sade Valdis Dombrovskis, en av kommissionens sju viceordföranden, på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

Svensk nyckelroll

Några meter bort pågick samtidigt ännu en het debatt i EU-parlamentet om flyktingkrisen och trycket på Schengen-området.

När parlamentet senare i vår ska börja hantera framtidens asylsystem kommer svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) att få en nyckelroll. Wikström ska leda parlamentets syn på kommande förslag om hur EU:s så kallade Dublinförordning ska förändras.

– Det är väldigt hedrande och visar att kollegorna litar på mig och att jag ska göra ett bra jobb, säger Wikström till TT.

Nuvarande Dublinregler stipulerar att det EU-land dit en flykting först anländer ska hantera hans eller hennes asylansökan. I praktiken har dock systemet helt satts ur spel då merparten föredrar att söka asyl i andra EU-länder än Grekland och Italien, som är de flestas första anhalt i EU.