Nyheter Världen

EU dominerar i brittisk debatt

Drotting Elizabeth håller sitt årliga tal.
Drotting Elizabeth håller sitt årliga tal.

EU, EU och åter EU dominerar den brittiska politiken med bara en dryg månad kvar till folkomröstningen om Storbritanniens framtid i unionen.Opinionsläget är jämnt – men spretigt.

Riktigt hur britterna kommer att ställa sig till frågan om att stanna kvar eller lämna är inte lätt att räkna ut.

Ett genomsnitt av de senaste mätningarna visar visserligen på en ledning för stanna kvar med 52 procent mot 48. Bakom siffrorna döljer sig dock allt mellan klar ledning hos Ipsos Mori (55 procent mot 37) till nästan dött lopp bland troliga väljare hos British Election Survey (44,5 mot 45) och tydligt underläge för stanna kvar i The Guardians senaste onlinemätning (43 mot 47).

Få nyheter

EU-diskussionen överskuggar det mesta, inklusive det brittiska parlamentets traditionsrika säsongsstart på onsdagen.

I ett läge när det regerande Konservativa partiet är rejält splittrat om EU valde premiärminister David Cameron att presentera ytterst få nyheter i det regeringsprogram som i sedvanlig stil lästes upp av drottning Elizabeth II.

"30 punkter, men 28 har förts fram tidigare", konstaterade Liberaldemokraternas ledare Tim Farron via Twitter.

Rymd och fångvård

Under året väntar bland annat reformer inom fångvården, utökat självstyre för Wales och ett brittiskt rymdcenter – dock ännu oklart var.

I den infekterade frågan om vad som ska väga tyngst av brittisk lag och Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg så är regeringen minst sagt kortfattad.

– Förslag ska föras fram om en brittisk rättighetslag, talade drottningen inför parlamentet.

Fotbollsskratt

Allt i EU-frågan är samtidigt inte heta debatter och hårda ord. När underhusets ledamöter under onsdagseftermiddagen gick igenom regeringsprogrammet bjöds på en hel del skratt i kammaren – inte minst då konservative Philip Lee kopplade folkomröstningen till kommande fotbolls-EM.

– Jag kan inte se någon anledning varför vi borde lämna. Åtminstone inte före semifinalerna, talade Lee i London.