Nyheter Ekonomi Världen

EU försöker stödja bönder i kris

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan letar åtgärder som kan mildra krisen för många bönder i EU, bland annat minskad mjölkproduktion för att få upp priserna. Arkivbild.
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan letar åtgärder som kan mildra krisen för många bönder i EU, bland annat minskad mjölkproduktion för att få upp priserna. Arkivbild.

En frivillig minskning av mjölkproduktionen är en av de åtgärder som EU vill se för att bekämpa krisen i jordbrukssektorn.Men systemet gillas inte av Sveriges landsbygdsminister.

Medan övriga EU mest talar om flyktingkris är kontinentens lantbrukare hårt pressade på en rad områden. Rysslands sanktioner mot europeiska livsmedel och fallande världsmarknadspriser på griskött och mejeriprodukter har skapat en minst sagt ansträngd situation.

En av utvägarna är att producera mindre.

– Jag är redo att föreslå användandet av regler där kommissionen . . . tillfälligt tillåter sådana frivilliga överenskommelser inom mejerisektorn, sade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan på måndagens ministermöte i Bryssel.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är emellertid kritisk. Han vill att frivilligheten ska finnas hos den enskilde mjölkbonden – inte som systemet nu är utformat då det bara gäller kooperativ och producentorganisationer.

– Det är det som är så fel och förvirrande. Det blir ju inte ett frivilligt system för den enskilda företagaren och det är därför jag säger nej till det, säger Bucht i Bryssel.

Landsbygdsministern föredrar överlag de förslag som handlar om att satsa på nya exportmarknader och enklare regler, snarare än att ge ökat stöd.

– Vi måste ut på nya marknader när vi har en produktion som överstiger efterfrågan, säger Sven-Erik Bucht.