Nyheter Sverige

EU ger miljoner till högerextrema – här är hela listan

EU-parlamentet har betalat ut flera miljoner till europeiska nazister och fascister. En del av pengarna finansierar ett högerextremt möte i Sverige, avslöjar Expo.EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) har kallat till krismöte i sin partigrupp.

Mikael Fritzon/TT

Stefan Jacobsson (mitten), tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, är generalsekreterare för APF. Arkivbild.

EU-parlamentets regler om bidrag till paneuropeiska partier skärptes 2014 för att förhindra att stöd gick till extrema grupperingar som inte delar EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

Men de skärpta reglerna träder inte i kraft förrän 1 januari 2017.

► LÄS MER:  Expert: Därför lägger Svenskarnas parti ner – egentligen

En granskning som tidskriften Expo har gjort visar att EU-parlamentet i januari i år beviljade 3,68 miljoner kronor till det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom (APF). Ytterligare 1,8 miljoner kronor har betalats ut till APF-stiftelsen Europa Terra Nostra.

– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet, säger Marita Ulvskog till Expo.

APF är en relativt nybildad sammanslutning, dominerad av europeiska nazister och fascister. Det paneuropeiska partiet leds av Roberto Fiore, även partiledare för det italienska nyfascistiska Forza Nuova. Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för det sedan förra våren insomnade nazistiska Svenskarnas parti och engagerad i militanta Svenska motståndsrörelsen, är generalsekreterare för APF.

Även Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är kritisk till miljonstödet till den högerextrema sammanslutningen.

– Det ska aldrig betalas ut pengar av Europeiska unionen till organisationer som strider mot värderingarna i fördragen, säger han till TT.

– Det är våra skattemedel som vi betalar in i ganska höga avgifter till unionen och en del av det går till detta. Det är helt oacceptabelt.

När de skärpta reglerna beslutades 2014 sattes en tidsgräns flera år in i framtiden – utan någon egentlig juridisk eller teknisk orsak, enligt Fredrick Federley.

– För mig är det helt oförståeligt hur det har kunnat slinka igenom med så lång tidsgräns. Det är helt oförklarligt, säger han.

Det miljonstöd från EU som har betalats ut till Europa Terra Nostra kommer bland annat att finansiera ett högerextremt möte i Stockholm i slutet av maj, där en rad frontfigurer i vit makt-miljön ska tala.

Marita Ulvskog har kallat till krismöte i den socialdemokratiska partigruppen S&D, den näst största i EU-parlamentet. Mötet planeras under den kommande veckan.

– Det är oacceptabelt och jag kommer säkerligen även behöva ta upp det i fler sammanhang, säger hon till Expo.

► LÄS MER:  Nazister agerade "trygghetsvärdar" på badhus: ”Tog på sig gröna tröjor”