Nyheter Världen

EU i vanskligt samarbete med Libyen

En båt med flyktingar transporterad tillbaka till hamnen i Libyens huvudstad Tripoli efter en räddningsinsats på Medelhavet. Arkivbild.
En båt med flyktingar transporterad tillbaka till hamnen i Libyens huvudstad Tripoli efter en räddningsinsats på Medelhavet. Arkivbild.

EU ska nu utbilda libyska kustbevakningen, samma kustbevakning som förekommer i rapporter om övergrepp på flyktingar som tar sig över Medelhavet.– Rötäggen måste bort, resten ska vi se till att träna och utbilda på rätt sätt, säger utrikesminister Margot Wallström.

EU:s utrikesministrar kommer i dag besluta om att förlänga sin marina insats, EU Navfor operation Sophia, med ett år. Dessutom får insatsen ett nytt mandat att utbilda den libyska kustbevakningen.

I en Amnestyrapport i förra veckan gavs vittnesmål om hemska förhållanden för flyktingar i Libyen, och kustbevakningen stod för en del av övergreppen. I vissa fall lämnades flyktingarna också vind för våg åt sitt öde på Medelhavet.

"Förfärlig läsning"

Margot Wallström (S) kallar läsningen "förfärlig". Ändå kommer hon och hennes kollegor i dag i Luxemburg att ge grönt ljus för samarbete med libyska kustbevakningen.

– Vi har föreslagit att man ska utbilda dem, helt enkelt, och det är vägen framåt. Men man måste också bestämma sig för att rötäggen måste bort. Resten måste vi se till att vi tränar och utbildar på rätt sätt, säger Wallström.

– Man kan inte ha vilka kriminella element som helst i den här typen av insatser, men man måste också se till att hjälpa dem och rusta dem inför den här uppgiften.

Närmar sig

Intresset från EU:s sida att närma sig Libyen har ökat på senare tid, i takt med att fler människor återigen väljer att försöka ta sig över Medelhavet till Italien. Samarbetet är dock extremt svårt, eftersom landet är sargat, utan fungerande rättsväsende, statsapparat eller flyktingmottagning, bland annat.

Hur operation Sophias samarbete med kustbevakningen kommer att fungera återstår att se, säger Wallström.

– Men vi måste försöka samarbeta om vi vill ha ordning på den här verksamheten, säger hon.

Operation Sophia har hittills räddat runt 16 000 människor i sjönöd på Medelhavet, 71 misstänkta människosmugglare har gripits och 139 båtar beslagtagits och förstörts.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset