Nyheter Världen

EU-länder överens om PNR

EU-länderna säger ja till den senaste kompromissen om gemensam insamling av flygpassagerardata. Hoppet lever om ett formellt klartecken före nyår.

– Vi är stolta över att efter så många år av diskussioner äntligen ha kunnat enas från rådets sida om ett europeiskt PNR, sade Etienne Schneider, vice premiärminister i EU:s ordförandeland Luxemburg på en presskonferens i Bryssel på fredagen.

Något formellt godkännande ges dock inte än. Först ska medlemsländernas ja bollas tillbaka till parlamentet, av formella skäl.

– Men beslutet kommer med all sannolikhet att ske innan årsskiftet, sade Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S).

Frivillig inom EU

Den kompromiss som medlemsländerna accepterar innebär att passageraruppgifterna kommer att vara öppet tillgängliga i sex månader och att det blir frivilligt för länderna om de vill att registreringen ska gälla även för flygresor inom EU. Alla medlemsstater lovar dock att delta.

– Vi kommer alla att införa det på flygningar inom EU och även charterflygningar, sade Schneider.

En viss osäkerhet råder samtidigt kring nya önskemål från EU-parlamentets talman Martin Schultz och de tyngsta gruppledarna i parlamentet som bland annat kräver öppna uppgifter i nio månader och att en uppgörelse blir klar om EU:s nya dataskyddsdirektiv.

Ilsken förhandlare

Det fick parlamentets chefsförhandlare Timothy Kirkhope att ilskna till ordentligt på fredagen.

"Nu har fyra män, som inte har någonting att göra med detaljerna i den här förhandlingen, lagt fram nya villkor som inte jag accepterar", skrev Kirkhope, vars parti (brittiska Tories) står utanför de största partigrupperna i parlamentet.

Anders Ygeman räknar dock med att det är Kirkhopes framförhandlade kompromiss som gäller.

– Kommer man överens nu, så är det det som gäller, sade inrikesministern i Bryssel.