Nyheter Världen

EU-länder vill undvika långbänk

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Många EU-länder är missnöjda med att Storbritannien kommer att dröja med att lämna in sin utträdesansökan.– Jag önskar att vi kan börja omedelbart, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om utträdesförhandlingarna.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) flög hem med en viss oro för att EU:s institutioner inte ska klara av den påfrestning som brexit antas leda till efter fredagens gravallvarliga ministermöte i Bryssel.

– Man ska inte underskatta de utmaningar som det kommer att innebära, på alla möjliga områden, säger Ann Linde till TT.

Fredagens möte med EU- och utrikesministrar var ingen munter tillställning.

– Stämningen var väldigt allvarlig och nästan också präglad av "men vi trodde inte egentligen att det här faktiskt skulle kunna hända, det är alldeles för otroligt".

Ann Linde berättar att flera länder, bland annat Danmark, kände sig manade att göra klart att folkomröstningar om EU-medlemskap inte är aktuella hos dem.

Osäkerhet oroar

– Det som många tog upp, inte minst de stora länderna, var att man inte alls är positiv till det som Cameron sade i förmiddags, nämligen att de vill vänta med att lämna in utträdesansökan. Men de allra flesta EU-länderna här på mötet uttryckte att det skulle innebära en ytterligare flera månader lång period av osäkerhet.

– Många länder vädjade till den brittiske EU-ministern David Lidington att inte låta den här osäkerheten bestå. Han sade att man vet fortfarande inte vad Storbritannien kommer att söka för relation till EU förrän man vet vem som blir ny premiärminister.

Premiärminister David Cameron har aviserat att han avgår i höst.

– Britterna beslutade i går att de vill lämna den Europeiska unionen, så det är inte vettigt att vänta till oktober, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med den tyska tv-kanalen ARD på fredagen, enligt Reuters.

Camerons förklaring

Ministrarna förberedde också toppmötet på tisdag och onsdag mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel. Där ska Storbritanniens premiärminister David Cameron förklara sig för övriga EU-ledare. Sedan får han åka hem när de andra diskuterar skilsmässa och framtid.

"Jag tvivlar inte på att vi kommer att ägna större delen av rådsmötet till en diskussion om de politiska konsekvenserna efter det negativa resultatet i Storbritanniens folkomröstning", skriver permanente rådsordföranden Donald Tusk i sin inbjudan till de 28 medlemsländerna.

Tusks plan är att på tisdag först avklara alla övriga ärenden, inklusive ett möte med Natochefen Jens Stoltenberg, och därefter lyssna till Cameron under middagen och hålla ett inledande "åsiktsutbyte".

På onsdag fortsätter sedan mötet informellt mellan alla länder utom Storbritannien för att prata om proceduren och framtiden.

Jonas Ekströmer/TT
EU- minister Ann Linde (S). Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset