Nyheter Sverige

EU-medborgare utnyttjades i butik

Fackförbundet Handels larmar om grovt utnyttjande av arbetskraft i en större butik i Värmland. Arkivbild.
Fackförbundet Handels larmar om grovt utnyttjande av arbetskraft i en större butik i Värmland. Arkivbild.

En större butik i Värmland har enligt facket utnyttjat anställda från bland annat Ungern och Rumänien genom att låta dem jobba för lägre löner än svenska kollegor och utan anställningskontrakt.

När förhållandena blev uppenbara anställdes de igen i ett nytt bolag utan kollektivavtal.

– Vi gjorde en specialare. En gråzon med egna regler. Det var ett misstag. Det förstod vi sedan, att det var fel. Vi skulle aldrig ha anställt dem i ett bolag med kollektivavtal. Nu är de anställda i ett bolag utan avtal, säger butikens vd till Handelsanställdas förbunds medlemstidning Handelsnytt.

Gunilla Hallgren, chef på Handels i Karlstad, säger att tre anställda från Ungern och Rumänien har fått nästan fyra miljoner kronor för lite i lön.

– Ingenting var ok, säger hon till tidningen. Inte lön, inte ob, inte övertid. De jobbade för länge. De hade inget anställningskontrakt.

– Grovt utnyttjande, skulle jag kalla det, säger hon.

Artikeln i tidningen är baserad på intervjuer med fyra personer som jobbade i butiken mellan 2010 och 2015. Lönen låg på 45 kronor i timmen för tio timmars arbete per dag sex dagar i veckan.

Efter förhandlingar anställde butiken ungrare och rumäner i ett nytt bolag utan kollektivavtal. Därefter sade företaget också upp befintligt kollektivavtal för övriga 90-talet anställda.