Nyheter Sverige

EU-ministrar: Så ska EU stärkas

EU- och handelsminister Ann Linde (S) vill att Sverige, efter brexit, knyter närmare band med andra EU-länder.
EU- och handelsminister Ann Linde (S) vill att Sverige, efter brexit, knyter närmare band med andra EU-länder.

EU måste få ny politisk dynamik och vi måste få de yngre att tro på EU. Det skriver EU-minister Ann Linde tillsammans med kollegor från fyra andra EU-länder i en debattartikel.

De fem EU- och Europaministrarna från Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien och Portugal skriver i Dagens industri att de respekterar men beklagar britternas beslut att lämna EU.

Populism och EU-motstånd växer i Europa. Därför måste progressiva och engagerade européer ge EU en ny politisk dynamik, skriver de fem. För att få de yngre att tro på EU måste bland annat Erasmus-programmet förstärkas och spridas, framhåller de.

På måndag åker Ann Linde (S) till Berlin för ett möte med franska och tyska kollegor.

– Det är oerhört viktigt att vi inte bara jobbar med vår tidigare mest närmast allierade – Storbritannien – utan att vi också hittar andra att jobba närmare med, sade Linde på en pressträff i Visby.

Tyskland och Frankrike bjuder varje år in ett annat EU-land för samtal om EU:s framtid, och i år är det alltså Sverige.

– I år är det vid en väldigt viktig tidpunkt. Det känns bra att Sverige, som ett av EU:s just nu mest EU-positiva länder är med och talar om vikten av EU-samarbetet, sade Isabella Lövin (MP), klimat- och biståndsminister.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset