Nyheter Världen

EU redo för stöd till Libyen

Margot Wallström är på plats i Luxemburg.
Margot Wallström är på plats i Luxemburg.

EU rör sig allt närmare Libyen i hopp om att stöd och samarbete ska få landet att börja fungera igen.Närmandet är även rent bokstavligt, då flera länder trycker på för att låta EU:s flottinsats glida in på libyskt vatten.

En efter en har olika ministrar från diverse EU-länder passerat förbi det krigshärjade landet i Nordafrika under de senaste dagarna.

Allra störst är kanske intresset i Italien, som oroas över både militanta islamister och migrantströmmar över Medelhavet.

– Vi hoppas att Libyen kan blockera både sin norra gräns, varifrån folk åker för att nå oss, och den södra, varifrån folk kommer in från till exempel länderna på Afrikas horn, sade Italiens inrikesminister Angelino Alfano under ett besök i Tripoli i lördags, enligt Reuters.

Redo att ge stöd

När EU:s utrikes- och försvarsministrar diskuterade Libyen vid sitt möte i Luxemburg på måndagen stod bland annat planerna på en civil krishanteringsinsats på agendan, för att hjälpa landets nya FN-stödda regering att bygga upp rättsväsende, terrorbekämpning och migrationshantering.

I slutsatserna efteråt meddelas att EU är redo att erbjuda säkerhetsstöd, om Libyen ber om det. Tills vidare väntar man dock med att låta marininsatsen EU Navfor Med gå in på libyskt vatten i sin jakt på människosmugglare.

– Det är än så länge inte frågan om det. Det blir en annan insats som handlar om att utbilda den libyska kustbevakningen, men i övrigt så är det insatser på internationellt vatten. Det som sedan har diskuterats är att bekämpa vapensmuggling, men då behövs det också ett mycket tydligare mandat. För vår del har vi bara gått med på det här under förutsättning att det är i enlighet med internationell lag och folkrätten, säger utrikesminister Margot Wallström (S) efteråt.

"Lång väg kvar"

Utrikesministrarna fick tala direkt via videolänk med Libyens nye premiärminister Fayez al-Sarraj.

– Vi har fått en ganska omfattande beskrivning av alla de utmaningar som det här landet står inför, säger Wallström.

– Det är en lång väg kvar ska man ha klart för sig. För Libyen är ett land som inte riktigt är ett land fullt ut ännu, säger utrikesministern i Luxemburg.

Läs också