Nyheter Ekonomi Världen

EU ska lagra mer smör

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger ja till att EU börjar lagra mer smör och skummjölkspulver för att lindra mjölksektorns kris. Arkivbild.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger ja till att EU börjar lagra mer smör och skummjölkspulver för att lindra mjölksektorns kris. Arkivbild.

EU är på väg att lagra mer smör och skummjölkspulver för att lindra krisen inom mjölksektorn och om möjligt få upp priserna.Medlemsländerna säger ja till att dubbla lagren.

– Det är väl det enda som är konkret beslutat. Det får en effekt på marknaden, man får bort en del volym på marknaden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter diskussionen på ministermötet i Luxemburg.

Bucht säger att han räknar med att kommissionen lägger fram ett konkret förslag inom några veckor. Det är ett bättre förslag, anser han, att påverka marknaden på det viset än genom att betala bönder för att minska sin produktion. Det är annars ett förslag som ett antal länder, med Frankrike som tung spelare, driver på för.

– Det är helt oacceptabelt, säger Bucht.

Krisvibbarna känns inte bara inom mjölksektorn, inom fläskproduktion och frukt och grönt är tongångarna lika dystra.

Sven-Erik Bucht hoppas att kommissionen, kanske i juni, kan ge besked om den går med på att tillåta utbetalning av EU-stöd tidigare än normalt.

Krisen beror bland annat på överproduktion av mejeriprodukter, i kombination med minskad efterfrågan från Kina och att Ryssland stoppat import som svar på att EU infört sanktioner mot Ryssland.

Läs också