Nyheter Ekonomi Världen

EU spökar i brittiska lokalval

Labourpolitikern Sadiq Khan talar på ett valmöte inför borgmästarvalet i London. Hans huvudkonkurrent Zac Goldsmith lyssnar i bakgrunden. Arkivbild.
Labourpolitikern Sadiq Khan talar på ett valmöte inför borgmästarvalet i London. Hans huvudkonkurrent Zac Goldsmith lyssnar i bakgrunden. Arkivbild.

En lång rösträkning har inletts i väntan på att se om London får en muslimsk borgmästare och hur mycket starkare Skottlands nationalister har blivit.Regionalvalet i Storbritannien är ändå mest ett förspel inför ödesomröstningen om EU i slutet av juni.

I ett nästan sommarhett Cardiff spretade rösterna åt alla möjliga håll.

– Jag röstar Ukip! Allt är en enda röra! fräser en välklädd herre på väg ut från sin vallokal på Talbot Road, strax väster om centrum.

– Jag brukar rösta Labour, men nu är jag nog på väg helt åt andra hållet. Jag tycker inte Labour har gjort så mycket på sistone, säger näste man, som presenterar sig som Robert.

Till skillnad mot den välklädde är han ändå för ett fortsatt EU-medlemskap, när den frågan ska avgöras nästa gång britterna går och röstar, den 23 juni.

Ukip tar plats?

Även Amy Davies, som röstar inne i Centralbiblioteket i centrum, vill vara kvar i EU.

– Jag är inte direkt rädd för att lämna, men det känns osäkert. Vi vet inte hur det blir. Jag tror att många unga vill vara kvar, men de äldre vill gå ur. Och många är nog oroliga för att det främst är de äldre som kommer att rösta, säger Amy – som i regionalvalet lade sin röst i mitten, på Liberaldemokraterna.

Att döma av en opinionsmätning som presenterades efter vallokalernas stängning tycks dock valet främst ha blivit en framgång för EU-motståndarna. EU-kritiska Ukip – UK Independence Party – tar enligt opinionsundersökningen för första gången plats i det walesiska parlamentet och får åtta av de totalt 60 mandaten.

Mätningen siade att Labour återigen blir störst, men utan egen majoritet. Färdiga resultat väntas dock först under fredagen.

Khan i London?

Torsdagens röstande gällde främst de regionala parlamenten i Wales, Skottland och Nordirland, samt borgmästarna i bland annat London och Liverpool och en lång rad lokala fullmäktigeposter över hela landet.

Mest uppmärksamhet har London-valet fått och kampen mellan Labourkandidaten Sadiq Khan och Konservativa partiets Zac Goldsmith.

Khan har dominerat i opinionsmätningarna och kan bli stadens förste muslimske borgmästare.

– Förhoppningsvis, om jag vinner, kan jag bli den borgmästare som enar vår stad igen, sade Khan till nyhetsbyrån AFP inför valet.

Corbyn pressad

En framgång för Khan är extra viktig för Labour-ledaren Jeremy Corbyn som är hårt ansatt från höger – både inom det egna partiet och från de konservativa.

Opinionsmätningarna har dock tytt på ett svårt val för Labour, bortsett från i London. I Skottland riskerade partiet att inte ens bli näst störst, då nationalistpartiet SNP i stället ytterligare väntades förstärka sin dominans över vänsterväljarna.

Wiktor Nummelin/TT
Neil McEvoy är nationalistpartiet Plaid Cymrus kandidat i västra Cardiff i torsdagens regionalval. Han är optimist och tror att partiet till och med kan utmana Labour om att bli störst.
Wiktor Nummelin/TT
Som många andra britter tänker Amy Davies redan mest på nästa val – folkomröstningen om EU i juni. "Många unga vill vara kvar", säger Amy.
Wiktor Nummelin/TT
Labour är traditionellt största parti i Wales och hoppas få behålla makten även efter torsdagens val. En tung del av kampanjandet handlar om ståljobben i Port Talbot där det indiskägda stålverket hotas av nedläggning
Frank Augstein/AP/TT
Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon och hennes starkt EU-vänliga parti SNP, väntas stärka greppet över de skotska vänsterväljarna. Arkivbild.