Nyheter Toppnyheter Världen

EU varnar Makedonien

Den återuppväckta politiska striden i Makedonien kan komma att leda till sanktioner från EU, varnar en EU-tjänsteman i Bryssel.

– Vi är extremt oroade över den nuvarande regeringens kortsiktighet. EU är redo att överväga sanktioner mot politiker som blockerar en lösning på krisen. Makedonien är på väg mot internationell isolering, varnar tjänstemannen anonymt till nyhetsbyrån Reuters.

Ett möte mellan Makedoniens konservativa ledare och socialdemokratiska opposition skulle ha ägt rum under medling av EU och USA i Wien på fredagen, men har ställts in sedan parterna inte gått att få till förhandlingsbordet.

EU och USA har i flera omgångar medlat i konflikten och bland annat förhandlat fram ett nyval som skulle ha hållits nu på söndag. I våras sköts dock valet upp till den 5 juni, efter uppgifter om hot och påtryckningar under kampanjandet. Därefter har osämjan försämrats ytterligare, inte minst sedan president Gjorge Ivanov i förra veckan gett amnesti till en stor mängd korruptionsmisstänkta.