Nyheter Världen

EU vill få hjälp stoppa flyktingar

Fler än 10 000 migranter och flyktingar har dött på resan över Medelhavet sedan 2014. Mannen på bilden är en 20-årig syrier som räddades av turkiska kustbevakningen sedan båten han färdades i kapsejsade. Arkivbild.
Fler än 10 000 migranter och flyktingar har dött på resan över Medelhavet sedan 2014. Mannen på bilden är en 20-årig syrier som räddades av turkiska kustbevakningen sedan båten han färdades i kapsejsade. Arkivbild.

Länder som inte hjälper till att stoppa flyktingströmmen till EU kan bli utan bistånd och handelsmöjligheter.EU-kommissionen vill få hjälp av Tunisien, Jordanien, Libanon och andra och lägger nu ett förslag med inspiration från det omdebatterade avtalet med Turkiet.

– Vi föreslår en mix av positiva och negativa incitament för att belöna de länder som vill samarbeta med oss, och se till att det blir konsekvenser för dem som inte gör det, säger EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans, och nämner att det kan handla om biståndspengar och handelsavtal.

Medelhavet dödsfälla

Samma dag som förslaget presenteras rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR att fler än 10 000 människor dött på Medelhavet sedan 2014. Hittills i år har 2 814 dött i sina försök att ta sig till Europa.

Att rädda liv på Medelhavet är ett av syftena som anges för åtgärderna. Ytterst genom att förmå människor att aldrig ge sig av på de farliga resorna, men också genom förbättrade gränskontroller och ökad kapacitet att hand om flyktingar i transit- och ursprungsländerna. Ett annat syfte är att kunna skicka tillbaka fler flyktingar.

Som morot har EU-kommissionen 8 miljarder euro som kan användas de närmaste fem åren. På sikt vill man lansera ett investeringsprogram på upp till 62 miljarder euro, men den kalkylen bygger på att medlemsländer och privata investerare är villiga att skjuta till stora belopp.

De länder som står först på tur är Jordanien och Libanon, därefter Mali, Niger, Nigeria, Senegal och Etiopien. Dessutom ska EU:s engagemang i Tunisien och Libyen trappas upp.

Turkiet-kritik

Tidigare i vår slöt EU en överenskommelse med Turkiet, som också bygger på en mix av krav och löften om ekonomiskt stöd och visumfrihet. Den har fått allvarlig kritik av hjälporganisationer, men har lett till att färre flyktingar nu kommer till Grekland från Turkiet.

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) är kritisk mot att EU "outsourcar" flyktingmottagandet till tredje land. Och hon tycker inte att uppgörelsen med Turkiet är något föredöme.

"Det är ett solklart exempel på återvändsgrändpolitik och detta måste erkännas av EU-kommissionen, i stället för att försöka kopiera samma modell med andra länder i EU:s närområde", säger hon i en kommentar till det nya förslaget.