Nyheter Ekonomi Sverige

EU vill premiera strypt spene

Helena Jonsson, ordförande för LRF, är oroad över den låga efterfrågan på mjölk i världen. Arkivbild.
Helena Jonsson, ordförande för LRF, är oroad över den låga efterfrågan på mjölk i världen. Arkivbild.

Ett nytt krispaket för EU:s mjölkbönder är på väg.Men den svenska regeringen gillar inte planerna på att med EU-pengar betala bönder för att mjölka mindre.

– Det skulle vara jättemärkligt om de länder som har ökat produktionen mycket skulle få betalt för att gå tillbaka, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som stannar hemma och skickar sin statssekreterare Elisabeth Backteman till måndagens ministermöte i Bryssel.

– Vi stödjer frivilliga begränsningar men inte att man använder pengar från EU-budgeten till det. De här pengarna ska inte gå till att betala de som ökat produktionen, säger Bucht.

De europeiska och därmed också de svenska bönderna får sedan några år dåligt betalt för sin mjölk. Många knäar på grund av ekonomiska problem.

Ryska bojkotter

Efterfrågan har sjunkit på grund av ryska motbojkotter av europeiska livsmedel, som svar på EU:s sanktioner mot Ryssland för annekteringen av Krim. Efterfrågan från Kina har dessutom minskat, och de europeiska mjölkkvoterna har tagits bort. Det senare har gjort att flera länder har ökat produktionen, med sjunkande priser som följd.

På Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är man tveksam till att EU-kommissionen tar unionens budget till hjälp för att strypa produktionen, om det nu blir förslaget.

– Och den svenska mjölkproduktionen har sjunkit, det är inte vi som ska minska den. Vi vill ha våra svenska mjölkbönder kvar, säger Helena Jonsson, ordförande för LRF.

Hjälpa mjölkföretagare

Hon räknar med att EU-kommissionen kommer med några förslag för att få ner produktionen, men hur de ser ut lär visa sig först på mötet. En del länder vill gärna ha klartecken för att öka det egna, nationella stödet till mjölksektorn. Det skulle vara principiellt på tvärs mot den gemensamma politiken, men om EU-kommissionen öppnar för det kan inte den svenska regeringen bara säga nej, menar hon. Då skulle konkurrensläget för de svenska bönderna försämras.

Landsbygdsministern säger att regeringen hårt tänker driva att gårdsstödet ska få betalas ut tidigare än annars, vilket skulle kunna hjälpa mjölkföretagare som har dåligt med pengar i kassan.

Helena Jonsson är positiv till det.

– Men det ger ju inga nya pengar, säger hon.

Enligt Sven-Erik Bucht finns dock inga nya pengar avsatta i budgeten för att stötta mjölkbönderna.

Claudio Bresciani/TT
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill inte att EU ska betala bönder för att mjölka mindre. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset