Teknik Utbildning Nyheter Sverige

Eunucker problem för sjukvården

Sjukvården saknar en utredningsgång för män som vill bli av med sina friska testiklar utan att byta kön. Arkivbild.
Sjukvården saknar en utredningsgång för män som vill bli av med sina friska testiklar utan att byta kön. Arkivbild.

Män som vill bli eunucker och leva utan sina testiklar trasslar till det för sjukvården. Någon vägledning för hur vården bör agera finns inte, skriver Dagens Medicin.

– Sjukvården bör bli mer medveten om att den här gruppen finns, säger Maria Hermann, urolog på Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen.

Personer som vill byta kön kan, efter utredning, få sina könskörtlar borttagna. Men en motsvarande utredningsgång för män som vill bli av med sina friska testiklar utan att byta kön finns inte.

För Maria Hermann och hennes kollegor blev frågan nyligen aktuell då en man sökte för svår smärta och oklara förändringar i pungen. Det visade sig att mannen injicerat alkohol i sina egna testiklar under ett års tid. Syftet var att förmå sjukvården att ta bort dem kirurgiskt.

Mannen var psykiskt frisk, enligt flera bedömningar, men såg sina testiklar som något främmande som inte tillhörde kroppen.

– Vi behöver veta hur vi ska hjälpa dem, så att de inte blir så desperata att de själva tar bort sina testiklar, fortsätter Maria Hermann.

Till antalet antas de inte vara många, även om sajten eunuch.org har 10 000 registrerade medlemmar.

Enligt Åsa Lindberg, jurist på socialstyrelsen, säger till tidningen att det inte finns någon regel som säger att sjukvården inte får ta bort friska könskörtlar utanför ett könsbyte.