Nyheter Toppnyheter

Europa varnas för zikaspridning

Ett barn fött med onormalt litet huvud, mikrocefali, i Brasilien. Arkivbild.
Ett barn fött med onormalt litet huvud, mikrocefali, i Brasilien. Arkivbild.

När våren och sommaren kommer till Europa finns risken att myggor som kan sprida zikaviruset blir aktiva på vissa håll på kontinenten, varnar Världshälsoorganisationen (WHO).

"Nu är det dags för länder att förbereda sig på att reducera risken för sina befolkningar", säger WHO:s europeiska chef Zsuzsanna Jakab i ett uttalande.

Ett antal europeiska medborgare har konstaterats bära på zikaviruset när de återvänt från resor utomlands. Men det finns ännu inget känt fall där smittan spridits inom Europa. Den virusbärande myggarten Aedes är sällsynt på kontinenten, men finns på enstaka platser och kan överleva i varmare sydliga länder.

"Varje europeiskt land där Aedes-myggan finns kan riskera en spridning av zikaviruset", säger Jakab.

Avbokade resor

Par som väntar barn, och planerat en resa före nedkomst, bokar nu i allt högre grad om sina resrutter för att undvika Latinamerika och Karibien där zikavirusets spridning är omfattande, enligt resebyråer.

– Det har varit många avbokningar. En del människor är vettskrämda, säger Lauren Machowsky, reserådgivare vid New York-baserade resebyrån Smart Flyer.

Antalet barn som fötts med onormalt litet huvud kopplat till virusspridningen i Brasilien har ökat till 4 074 mot 3 718 konstaterade fall en vecka tidigare, enligt landets hälsominister.

Flest fall har konstaterats i den fattiga nordöstra regionen, där zikaviruset först upptäcktes i maj.

WHO har klassat zikaspridningen som ett internationellt nödläge och konstaterar att mycket pekar mot att viruset ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet nyfödda med mikrocefali. Minst 25 länder och territorier, främst på den amerikanska kontinenten, har drabbats.

Vänta med blodgivning

I USA uppmanar Röda Korset alla blodgivare som besökt zikadrabbade områden att vänta minst 28 dagar innan de ger blod.

Samtidigt säger organisationen att risken för att överföra viruset via bloddonationer i USA är fortsatt "extremt liten". Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC avråder gravida kvinnor från att resa till zikadrabbade områden.

En oväntad effekt av zikavirusets spridning är att Australiens olympiska kommitté nu kontrakterat en liten australiensisk tillverkare av insektsmedel, som blir den första officiella sponsorn av insektsmedel till Australiens deltagare i OS i Rio de Janeiro i augusti i år.