Nöje Musik TV

Eurovision-festen har smygstartat

Finlands artist Sandhja var först ut under Eurovision-repetitionerna och senare också den första artist att möta pressen i Globenområdet.
Finlands artist Sandhja var först ut under Eurovision-repetitionerna och senare också den första artist att möta pressen i Globenområdet.

Eurovision Song Contest är fortfarande en vecka bort men redan nu är artister, fans och journalister på plats i Stockholm. Under måndagen repades de första bidragen i Globen.

Finland, som representeras av artisten Sandhja och hennes "Sing it away", är första land ut i den första Eurovision-semifinalen nästa tisdag. Således var hon också den första att kliva upp på Globlens scen när repetitionerna drog i gång under måndagsförmiddagen.

– Jag är väldigt glad, repetitionen gick perfekt och jag känner mig bekväm. Jag är väldigt exalterad över att vara först ut, sade Sandhja när hon mötte pressen efteråt.

"En bubbla"

Hon sade också att hon är "Eurovision-oskuld" och inte har någon relation till tävlingen men att hon redan hunnit bli imponerad av fansens engagemang.

– Det här är en egen värld, en bubbla.

Därefter fick Sandhja svara på frågor om allt mellan himmel och jord från bloggare, reportrar och diverse obskyra radiostationer – om sin mormors mor (en erkänd sångerska i Guyana), om hon är andlig (ja) och om sitt arbete som sjuksköterska (hon känner att hon helar människor med såväl musik som sjukvård).

Tekniska problem

Förutom artisterna är också flera hundra journalister och fans redan på plats i Stockholm. Förväntningarna är högt ställda då Sverige har ett väldigt gott arrangörsrykte.

Många förvånades därför över att ljudet från arenan fungerade dåligt i presscentret under de första repetitionerna.

– Sverige brukar alltid vara så effektivt och skickligt på att arrangera sådana här shower. Men det blir nog bättre, säger William Lee Adams, chefredaktör för den stora Eurovision-sajten Wiwibloggs.

Frans chanser

Han tycker inte heller att scenshowerna övertygar.

– Jag är inte imponerad av led-väggarna. De berättar inte en historia. Golvet är fantastiskt men jag borde inte stirra på det, jag borde stirra på hela scenen. Men det kanske blir annorlunda med de bidrag som kommer senare.

William Lee Adams tycker annars att Island har den bästa låten men tycker att Rysslands show ger bäst helhetsintryck.

Sverige och Frans då?

– Jag trodde att han var en potentiell vinnare efter Melodifestivalen men sedan dess har jag sänkt mina förväntningar. Fansen är splittrade om huruvida hans låt borde vinna. Med det sagt, de som inte följer Eurovision slaviskt tycker att låten är bra. Det bådar gott för honom, säger William Lee Adams.

Henrik Montgomery/TT
Efter Sandhjas presskonferens var det många fans som ville ta selfies med den finländska Eurovision-artisten.
Henrik Montgomery/TT
William Lee Adams , längst till vänster, och hans kollegor på Eurovision-sajten Wiwibloggs är redan på plats i presscentret.
Henrik Montgomery/TT
Finlands Sandhja är först ut i den första Eurovision-semifinalen nästa tisdag. Under måndagen mötte hon fans och press.

Läs också