Nöje Musik TV

Eurovision-semifinal med extra allt

Måns Zelmerlöw och Petra Mede inleder den andra Eurovision-finalen med ett gigantiskt shownummer.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede inleder den andra Eurovision-finalen med ett gigantiskt shownummer.

Varghologram, stavhoppsakrobater, Sergej Lazarev-utmanare och ett supershownummer med Måns Zelmerlöw och Petra Mede. Den andra Eurovision-semifinalen innehåller det mesta.

Trettio dansare, glitter och två programledare som visar att de både kan sjunga och dansa – så inleds den andra semifinalen.

Måns Zelmerlöws och Petra Medes gigantiska shownummer, en skämtsam Eurovision Song Contest-introduktion för nytillkomna tittare i USA och Kina, drog ner ett av de största jublen under onsdagens genrep.

Ett genrep som inte var helt problemfritt – Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas, från just Georgien, fick framföra sitt bidrag två gånger efter ett "produktionstekniskt missöde".

Programledarna övertygade dock kvällen igenom och fortsatte att blanda vass humor med allvar.

– Kärlek är fortfarande ett brott på många platser och jag längtar till den dag då det inte längre är så, sade Måns Zelmerlöw efter Bulgariens bidrag "If love was a crime".

Australien och Ukraina

Bidragen då? Jo, den andra semifinalen kan sägas hålla en jämnare nivå än den första. Det finns ingen överlägsen jättefavorit, som Rysslands Segej Lazarev i tisdags, men ett par bidrag sticker ut.

– Ukraina och Australien. De kan båda utmana Ryssland om den slutgiltiga segern, säger Andrej Micheev, chefredaktör för ESCKAZ.

Australiens Dami Im ställer upp med "Sound of silence", en modern poplåt som funkar lika bra utanför Eurovision-bubblan. Hennes avskalade nummer gick också hem hos genrepspubliken i Globen.

Ukrainas "1944", som framförs av Jamala, är ett av årets mest omtalade bidrag – titeln refererar till året då Sovjetunionen deporterade hundratusentals krimtatarer. Många ser kopplingar till nutid och Rysslands annektering av Krim men Eurovision-arrangören EBU anser inte att låten är politisk.

Starka nummer

Jamala tar i alla fall "1944" på största allvar och under genrepet framförde hon den, som vanligt, med en enorm inlevelse.

– Hon känner verkligen smärtan. Det är väldigt känslosamt, säger William Lee Adams, chefredaktör för Wiwibloggs.

Semifinalen rymmer också en rad mer eller mindre uppseendeväckande nummer. Inte minst Ivan från Vitryssland vars spektakulära "Help you fly"-show innehåller varghologram, nakenhet och en bebis. Slovenien har i sin tur skickat Manuella som iscensätter sin countrydoftande "Blue and red" med en stavhoppande akrobat.

Den andra semifinalen sänds i SVT1 klockan 21.00 på torsdag.

Maja Suslin/TT
Australien ställer upp i Eurovision Song Contest för andra året i rad. Den här gången tror många att artisten Dami Im skulle kunna ge landet "down under" segern.
Maja Suslin/TT
Jamala från Ukraina anses ha ett av årets mest känslosamma bidrag och nummer.
Maja Suslin/TT
Vitryssland har ett av årets mest spektakulära nummer. Det inleds med ett hologram där en varg klappas av en naken Ivan.