Nöje Musik TV

Eurovision-semifinalerna lottade

Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir vid dragningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm på måndagen.
Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir vid dragningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm på måndagen.

Med 110 dagar kvar till finalen har startskottet för årets Eurovision Song Contest gått i och med att de två semifinalerna har lottats. Den 10 och 12 maj ska 20 länder röstas fram till finalen.

När Sverige står som värd för Eurovision Song Contest i år kommer det att ske under parollen "Come together" (Kom samman). Symbolen för årets tävling är en maskros, som enligt tävlingsproducenten Martin Österdahl står för "motstånd, stryktålighet och pånyttfödelse".

SVT:s vd Hanna Stjärne säger att hon är "särskilt glad" att Sverige anordnar tävlingen i år:

– När det råder hög turbulens är det ännu viktigare att välkomna hela Europa, sade hon inför lottningen av semifinalerna.

Viktig lottning

I den första semifinalen tävlar 18 länder, bland andra Azerbajdzjan och Ryssland. Bland den andra semifinalens 19 deltagare återfinns Danmark och Norge. Den exakta startordningen fastställs närmare tävlingens start, men under dagens lottning bestämdes om respektive land får uppträda i den första eller andra delen av sin semifinal. Den placeringen kan spela en viss roll.

– I en så lång sändning, med så många tävlande bidrag är det lätt att försvinna. Jag brukar sitta som på nålar när Sverige är med i lottningen. Statistiskt sett har de som ligger sent i sändningen större chans att ta sig till final, säger Christer Björkman, den svenske schlagergeneralen som är innehållsproducent när Eurovision hålls i Stockholm.

Bjuder in fans

I egenskap av värdnation är Sverige redan direktkvalificerat till finalen, tillsammans med de så kallade Big 5-länderna Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. Men Sverige kommer enligt reglerna bara att få rösta under en av semifinalerna och i år blir det den första.

Under de två veckorna inför finalen den 14 maj anordnas en rad evenemang i Stockholm. Evenemangslokalen Euro Fan Café slås ihop med nattklubben Euroclub i en 2 800 kvadratmeter stor lokal på Skeppsbron. Där kan besökarna bland annat följa repetitionerna i Globen på stora tv-skärmar.

Henrik Montgomery/TT
Christer Björkman, innehållsproducent för Eurovision i Stockholm och mångårig ledare av svenska delegationer till tävlingen.
Henrik Montgomery/TT
Christer Björkman vid dragningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest, i Stadshuset i Stockholm.