Nyheter Världen

Exledarens dotter kan bli president

Populisten Keiko Fujimori är förhandstippad favorit till att vinna presidentvalet i Peru, här på ett valmöte i Lima i torsdags.
Populisten Keiko Fujimori är förhandstippad favorit till att vinna presidentvalet i Peru, här på ett valmöte i Lima i torsdags.

41-åriga Keiko Fujimori – dotter till den fängslade auktoritäre expresidenten Alberto Fujimori – är förhandsfavorit inför söndagens presidentval i Peru. Men opinionsmätningar visar att den 77-årige utmanaren Pablo Kuczynski knappar in.

– Med ert samlade stöd kommer jag få äran att bli Perus första kvinnliga president, sade Keiko Fujimori på sitt sista valmöte, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men enligt en opinionsmätning som publicerades på fredagen är det i närmaste oavgjort mellan henne och den tidigare ekonomiministern Pedro Pablo Kuczynski inför den andra och avgörande valomgången. I den första omgången i april vann Fujimori stort.

För många peruaner är 41-årige Keiko Fujimori intimt förknippad med sin pappa Alberto Fujimori, som sitter fängslad för korruption och brott mot mänskligheten efter sina tio år vid makten. Men han är samtidigt respekterad för sin kamp mot den fruktade Maoistgerillagruppen Sendero Luminoso (Lysande stigen).

– Många av Keikos anhängare minns hennes fars hårda linje mot terrorism och tror att hon kan vara lika hård i kampen mot brottsligheten, säger Maria Luisa Puig på konsultföretaget Eurasia group till AFP.

Peru är efter Colombia världens näst största producent av kokain och Kuczynski har varnat för att Peru kommer att förvandlas till en "knarkstat" om Fujimori vinner.

Martin Mejia/AP/TT
77-årige Pedro Pablo Kuczynski går under smeknamnet "El Gringo", på grund av den amerikanska accent han skaffade sig under sin tid i USA.