Nyheter Sverige

Expert: Assange inte frihetsberövad

Julian Assange gör ett uttalande från en balkong på Ecuadors ambassad 2012. Experter på folkrätt ifrågasätter UNWGAD:s slutsats om att Wikileaksgrundaren är "godtyckligt frihetsberövad". Arkivbild
Julian Assange gör ett uttalande från en balkong på Ecuadors ambassad 2012. Experter på folkrätt ifrågasätter UNWGAD:s slutsats om att Wikileaksgrundaren är "godtyckligt frihetsberövad". Arkivbild

Folkrättsprofessorn Ove Bring anser inte att Julian Assange är frihetsberövad. Han håller med den ledamot i UNWGAD som hade en avvikande mening.En annan expert är förvånad över att gruppen inte diskuterat hur man kan vara frivilligt frihetsberövad.

– En ledamot av gruppen var av annan mening och påpekade att Assange avvikit från en frihet som beviljats honom mot borgen i juni 2012 och då tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad för att undgå en arresteringsorder. Under sådana förhållanden kan inte den självvalda vistelsen på ambassaden betecknas som frihetsberövande, enligt det mandat som arbetsgruppen har. Jag håller med om denna bedömning, säger Ove Bring till TT.

Docenten i folkrätt vid Stockholms universitet Mark Klamberg tycker att det är anmärkningsvärt att UNWGAD inte går in på frågan hur Assanges kan vara frihetsberövad när han frivilligt sitter på Ecuadors ambassad.

Tappar kraft

– Problemet är att de inte ger sig in i den diskussionen över huvud taget, och som jag ser det så gör det att deras yttrande tappar i kraft, säger han.

FN:s tidigare rättschef Hans Corell anser att Julian Assange-fallet är synnerligen märkligt och att bakgrunden är "utomordentligt komplicerad". Han beskriver utlåtandet från UNWGAD som "mycket välformulerat" men delar inte slutsatsen.

– Man får vara försiktig i bedömningen men jag blev rätt förvånad över att arbetsgruppen kom fram till att det här är ett godtyckligt frihetsberövande, säger Corell.

Han förstår inte varför inte åklagaren har förhört Assange under dessa år. Ärendet borde ha hanteras med snabbhet.

Offrets röst

Även om Sverige inte är bundet av FN-panelens uttalande, anser tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem att åklagaren inte kan bortse från uttalandet.

– Jag utgår från att man har en mycket stressig situation på riksåklagarens kansli där man nu diskuterar igenom olika konsekvenser och möjligheter.

På frågan om vad som kommer hända nu säger Sven-Erik Alhem, efter att ha betonat att det är hans egen uppfattning:

– Jag tror man är beredd att häva häktningen och låta förundersökningen fortgå. Förutsättningarna för ett förhör, efter medgivande av den stat där han befinner sig, kan öka.

Han säger även att åklagaren måste ge offrets biträde möjlighet att yttra sig om FN-panelens uttalande.

– Det här är verkligen ingen lätt sak att ta ställning till.