Nyheter Världen

Expert: Bär terrorrörelsers signum

Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.

Om massmördaren Mohamed Lahouaiej Bouhlel var knuten till någon terrororganisation är ännu inte känt.– Men modus operandi passar in i både IS och al-Qaidas repertoar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp om dådet i Nice.

Informationen var på fredagskvällen knapp om eventuella motiv till massmordet i Nice. Men Frankrikes premiärminister Manuel Valls sade i en intervju med tv-kanalen France 2 att Mohamed Lahouaiej Bouhlel förmodligen hade en koppling till radikala islamistiska kretsar "på ett eller annat sätt".

IS tillvägagångssätt

Enligt terrorforskaren Magus Ranstorp pekar både tidpunkten – Frankrikes nationaldag – och tillvägagångssättet på att IS eller al-Qaida kan ligga bakom dådet eller ha inspirerat mördaren.

– De här årsdagarna och så vidare, de betyder mycket för organisationerna. Det finns en viss besatthet i att slå till på vissa datum.

Samtidigt framhåller Ranstorp att det alltid finns individer som kan agera på egen hand av alla möjliga olika skäl.

– Men att det eskalerar från ingenting till det här är ganska ovanligt. Framför allt om det är bara ett försök till att mörda, att ta med sig så många människor som möjligt på ett spektakulärt sätt, säger Ranstorp.

Hyrde lastbil

Att Mohamed Lahouaiej Bouhlel hyrt lastbilen inför dådet tyder också på att det kan ha funnits ett terrormotiv bakom massmordet.

– Det skulle vara ett enormt sammanträffande om han använder ett sådant modus och slår till just på Bastilledagen. Det finns ett antagande och det bygger på säkerhetskontexten.

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve kunde på fredagskvällen inte bekräfta om massmördaren haft ett jihadistiskt motiv, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset