Nyheter Världen

Expert: Badreddine var viktig länk

Hizbollahs militäre ledare Mustafa Badreddine på en bild utgiven av den libanesiska rörelsen. Badreddine uppges ha dödats vid en explosion. Arkivbild.
Hizbollahs militäre ledare Mustafa Badreddine på en bild utgiven av den libanesiska rörelsen. Badreddine uppges ha dödats vid en explosion. Arkivbild.

Den libanesiska rörelsen Hizbollahs militäre ledare i Syrien Mustafa Badreddine har dödats utanför Damaskus. Badreddine var en viktig länk mellan Hizbollah och Iran, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Mustafa Badreddine dödades av en kraftig explosion vid en av Hizbollahs ställningar utanför Damaskus internationella flygplats, enligt preliminära uppgifter som Hizbollah gick ut med på fredagen: "Vi kommer att genomföra en utredning för att fastslå explosionens typ och orsak, och om den hade sitt ursprung i ett flyganfall, en raket eller artilleribeskjutning", skriver Hizbollah i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen uppgav tidigare att han dödats i en israelisk flygräd vid gränsen mellan Libanon och Syrien. Israel har inte kommenterat uppgiften, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Viktig länk

Badreddine ledde Hizbollahs militära operation i Syrien, där den shiamuslimska rörelsen krigar sida vid sida med iranska och syriska regeringssoldater.

Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan i Stockholm, har skrivit flera böcker om Hizbollah. Han förklarar att Mustafa Badreddine var en nyckelperson i rörelsen, och att hans viktigaste funktion var som länk i samarbetet mellan Hizbollah och den iranska säkerhetstjänsten, både vid gemensamma attentat utomlands i striderna i Syrien.

– Han hade lång erfarenhet och kontaktnät in i den iranska säkerhetstjänstens hierarki, så det betyder mycket när han försvinner, säger han till TT.

Hizbollahs svar

Magnus Ranstorp tror att Hizbollahs ärkefiende Israel ligger bakom Badreddines död – men att de precis som tidigare inte kommer att ta på sig ansvaret för attacken.

– Israel punktmarkerar de här individerna, och har bra underrättelser. Hizbollah kommer hota att svara, och sedan väljer de en plats. Det kan antingen vara mot politiska eller militära mål inne i Israel eller utanför.

Badreddine finns på USA:s terrorist- och sanktionslista, och var en av fem misstänkta bakom mordet på förre premiärministern Rafik al-Hariri 2005. 22 personer dog i attentatet, som skärpte motsättningarna mellan Libanons shia- och sunnimuslimer. En FN-domstol inledde 2014 i Haag en rättegång mot Badreddine och tre andra medåtalade för mordet, som hölls i deras frånvaro, enligt Reuters.