Nyheter Världen

Expert: Betyder mest för Cameron

Brittiske premiärministern David Cameron vid EU-toppmötet.
Brittiske premiärministern David Cameron vid EU-toppmötet.

Överenskommelsen betyder inte så mycket för EU, men desto mer för Cameron, menar Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).– Nu börjar ja-kampanjen för David Cameron.

På fredagskvällen höll David Cameron presskonferens och presenterade överenskommelsen som en stor framgång. Och enligt statsvetaren Göran von Sydow har Cameron lyckats med det han kom till Bryssel för att göra.

– Det måste man nog säga. Men hur ska man bedöma kraven? Vissa var av principiell natur, men inte så grundläggande att man kan säga att han förhandlat fram en speciell relation mellan EU och Storbritannien. Storbritannien har alltid haft en väldigt speciell roll inom EU, säger Göran von Sydow.

Många av punkterna i överenskommelsen kallar von Sydow "kosmetika" riktad till en brittisk publik, medan stora oklarheter finns kring andra punkters rättsliga status. Men de andra medlemsländerna har gjort uppoffringar för att hålla kvar Storbritannien, menar han.

– De som vill fördjupa EU har varit tvungna att gå britterna till mötes i att det finns en mekanism för icke-euroländer att bromsa fördjupning. Det blir ett EU som är mer uppenbart i flera hastigheter, säger Göran von Sydow.