Nyheter Världen

Expert: FPÖ högerradikala populister

FPÖ:s Norbert Hofer lyckades samla stort folkligt stöd i det österrikiska presidentvalet, i vad som beskrivits som en politisk jordbävning.Partiet kan placeras in i facket populistiska högerradikaler, med auktoritära tendenser, enligt experter.

Efter en utdragen nagelbitare stod det till slut klart att den oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen dragit det längsta strået i presidentvalet. Men Norbert Hofers 49,7 procent ses som ett ordentligt kliv framåt för FPÖ, och det senaste exemplet på ett i raden av europeiska partier som skördar framgångar med en invandrings- och EU-fientlig politik.

FPÖ bör klassas som ett populistiskt högerradikalt parti, menar Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerpopulistiska och främlingsfientliga partier i Europa och Norden.

Värdefrågor

– Det som utmärker de här partierna är att de står långt till höger i frågor som finns på den politiska värdedimensionen; sociokulturella frågor som invandring, lag och ordning, könsroller och försvar. Den typen av konservativa frågor, säger hon till TT.

– Populistiska är de framför allt för att de framställer sig som alternativet till vad man beskriver som ett politiskt etablissemang.

I samma sällskap som FPÖ finns exempelvis partier som nederländska PVV, italienska Lega Nord, Belgiens Vlaams Belang, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

FPÖ grundades 1956 och ordföranden mellan 1958 och 1978, Friedrich Peter, hade en bakgrund som SS-man. Partiet hade dock framför allt en marknadsliberal framtoning under hans tid. Det var när Jörg Haider tog över ledarskapet i mitten av 80-talet som FPÖ drevs i tydlig högerpopulistisk riktning.

Skiljelinje

Flera partiföreträdare har genom åren fällt främlingsfientliga eller nazianstrukna uttalanden.

Men enligt den akademiska definition som Jungar utgår ifrån bör man skilja populistiska högerradikala partier som FPÖ från tydligt högerextrema såsom grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik eller brittiska BNP.

– Den stora skiljelinjen går vid de grundläggande politiska spelreglerna, där de extrema partierna kan tänka sig att begränsa demokratin, eller rentav ersätta demokratin.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, vid tankesmedjan Timbro, är inne på samma linje.

Auktoritära

– Extremismen ska man reservera för partier som antingen har en historia av nynazism eller fascism, eller partier som i modern tid har en mer antidemokratisk inställning.

Däremot betonar både Jungar och Heinö att FPÖ och liknande partier har auktoritära drag.

– Det är ett genomgående drag här, att man vill använda politikens och statens makt i sina egna intressen så långt som det går. Man kan jämföra med Polen och Ungern, där regeringarna bland annat försöker sätta sina egna vid medier och domstolar, säger Heinö.

Den franske premiärministern Manuel Valls uttrycker på Twitter lättnad över att inte Hofer vann.

"Alla i Europa borde lära av detta", skriver Valls enligt AFP.