Nyheter Världen

Expert: Fruktat zikavirus övergående

Ett litet nyfött barn med mikrocefali i Brasilien i slutet av förra året. En ökning av antalet fall har kopplats ihop med det myggburna zikaviruset. Arkivbild.
Ett litet nyfött barn med mikrocefali i Brasilien i slutet av förra året. En ökning av antalet fall har kopplats ihop med det myggburna zikaviruset. Arkivbild.

Oron växer för zikaviruset som snabbt spridits till flera länder. Nya fall av smittan, som tros kunna orsaka fostermissbildningar, har konstaterats hos brittiska turister.Men spridningen kommer att avta av sig själv, tror statsepidemiolog Anders Tegnell.

Zikaviruset har länge varit känt på den afrikanska kontinenten. Infektionssjukdomen ger relativt lindriga symptom som feber och hudutslag och de flesta som drabbas märker inte av någonting.

Men efter att viruset plötsligt dök upp i Brasilien och snabbt började spridas i Sydamerika under förra året – samtidigt som antalet nyfödda bebisar med missbildningen mikrocefali sköt i höjden – har det skrämt upp myndigheter och invånare i en rad länder.

Troligt samband

– Det finns ett tidssamband och ett hyfsat geografiskt samband. Mer forskning behövs men mycket talar för att det landar i en koppling. Det är känt att virus kan ge fosterskador, där röda hund är ett klassiskt sådant exempel, säger Anders Tegnell.

En teori om hur viruset hamnade i Brasilien är att det kan ha följt med någon smittad deltagare eller besökare under fotbolls-vm 2014. Att den särskilda myggart som kan bära viruset är vanlig i regionen har sedan underlättat den snabba spridningen.

I bland annat Colombia, El Salvador och Jamaica har man uppmanat kvinnor att vänta med att bli gravida tills riskerna med viruset klarlagts.

Tjugotal länder

Dominikanska Republiken meddelade på söndagen att tio fall av smittan konstaterats i landet. Samtidigt har tre britter testats positivt för zikaviruset efter resor i Sydamerika, enligt BBC. Amerikanska hälsomyndigheter har nu satt upp 22 olika länder, de flesta i Latinamerika, Karibien och Västindien, på sin lista över platser dit man avråder gravida kvinnor från att resa.

Men svenska Folkhälsomyndigheten har inga planer på liknande rekommendationer.

– Om en kvinna som är gravid eller tänker sig bli gravid ska åka till de här områdena så bör hon ta den diskussionen med en vaccinationsmottagning eller mödravårdscentral och diskutera igenom resan och vad den kan betyda för graviditeten, säger Anders Tegnell.

Kan avta

Det finns i nuläget inget botemedel mot zika. Men den snabba spridningen i Syd- och Centralamerika kan snart komma att avta.

– Det kommer att vara en övergående fas. När väl större delen av befolkningen fått viruset kommer man att vara immuna, då minskar smittspridningen drastiskt, säger Anders Tegnell.

I så fall skulle även den eventuella risken för gravida minska kraftigt. Det är troligen bara om en kvinna smittas under, eller kort före, en graviditet som viruset kan ge upphov till fosterskador. Och har man redan burit på det bör man vara immun.