Nyheter Sverige

Expert: Kommer fortsätta aktionerna

Nynazister genomförde en timslång aktion inne på badhuset i Kungälv – men personalen avvisade dem inte. Gruppen kommer att fortsätta genomföra liknande aktioner, säger en expert.

I lördags gick fem personer in på badhuset Oasen i Kungälv som betalande gäster och tog därefter på sig gröna tröjor med texten "Trygghetsvärd". Personerna – fyra män och en kvinna – berättade att de kom från den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen när personalen frågade.

– Det är väldigt olustigt och är inte okej. Det är personalen som ska stå för tryggheten i simhallen, säger Krisztian Borbély, anläggningschef på Oasen.

Inte brottsmisstänkta

Enligt honom blev gruppen inte avvisad från badhuset.

– De blev ifrågasatta, och min personal blev lite ställda och överraskade såklart, och kopplade inte deras syfte, vilket jag kan förstå, säger Krisztian Borbély.

Nynazisterna lämnade badhuset efter en timme, strax innan polisen anlände till platsen. Då hade en ledig polis bland badgästerna slagit larm. Polisen har inte identifierat de fem personerna, som inte är misstänkta för brott.

Rutiner utreds

Kommunalrådet Miguel Odhner (S) säger att kommunen nu ska ta ställning till hur man agerar om nynazister genomför fler aktioner inne på badhuset.

– Det juridiska utrymmet är ganska begränsat eftersom det är offentliga platser för alla, säger Miguel Odhner.

Daniel Vergara, reporter på den antirasistiska tidskriften Expo, säger att högerextrema grupper i Sverige har börjat fokusera alltmer på att patrullera offentliga platser för att sprida sin propaganda.

– På alla de radikala sajterna hyllar man så kallade "medborgargarden" och pratar om att bilda dem. Jag tror att de kommer att fortsätta att genomföra liknande aktioner. Nordiska motståndsrörelsen har inte ett tillräckligt stort våldskapital för att störta samhället, men deras ideologi är väldigt våldsam och de backar inte för att begå brott.