Nyheter Världen

Expert: "Landsfadern Erdogan talade"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid talet till nationen i huvudstaden Ankara.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid talet till nationen i huvudstaden Ankara.

Det var landsfadern Erdogan, inte agitatorn, som talade till nationen efter det misslyckade kuppförsöket.Trots tal om "cancer" och "virus" som ska "utrotas", var framträdandet ett försök att brygga över motsättningarna i landet, säger Turkietexperten Ingmar Karlsson.

– Jag tror inte att hans långsiktiga ambitioner att formellt få ett starkare presidentstyre är över, men jag tror ändå att många i Turkiet känner sig lättade efter talet.

Karlsson, tidigare svensk generalkonsul i Istanbul och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, säger att president Recep Tayyip Erdogan haft två val efter kuppförsöket: Antingen att använda situationen till att ytterligare polarisera landet eller att överbrygga motsättningarna.

– Dagarna efter kuppförsöket såg det ut som att han skulle välja det första alternativet. Men det var mer av en landsfader än en agitator över hans tal.

"Talet lugnar"

Undantagstillståndet var förväntat och det som förvånade var snarare att det bara var på tre månader, anser Karlsson, som hade förväntat sig att Erdogan skulle proklamera att speciella militärdomstolar ska inrättas.

Talet var trots orden om "cancer" och "virus" och fortsatta utrensningar i landet präglat av lugn, säger Ingmar Karlsson.

– Även i intervjun med al-Jazira som föregick talet var det påfallande att relationen med USA måste styras av intressen och kontakt med det gamla och att inte låta emotioner ta överhanden.

Kaos inom armén

Erdogan har en starkare ställning än någonsin samtidigt som Turkiet är ett bräckligt land, med inbördeskrig i nordöstra landet och inblandning i Syrienkriget, där både befälhavaren för de kurdiska områdena och befälhavaren med ansvar för kriget i Syrien har gripits efter kuppförsöket. Karlsson beskriver armén som varande i "fullständigt kaos".

– Erdogan har löpt risken för inre oroligheter eftersom landet är delat på mitten, och det har funnits tendenser till att folk börjar attackera varandra. Men jag tror att talet hade en lugnande effekt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset