Nyheter Världen

Expert: Många väntade sig attacken

Statsvetaren Sinan Birdal vid Isikuniversitet i Istanbul säger att många väntade sig att ännu en attack skulle inträffa i staden.– Självklart är jag rädd, vem är inte det? Det råder ett slags allmän panikkänsla, säger han.

Sinan Birdal säger att de tidigare attackerna i Istanbul och Ankara slagit ned som en blixt från klar himmel, tvärtom mot dagens självmordsbombning. Under den senaste veckan har vänner och bekanta nåtts av rykten om att en attack ska inträffa på olika platser i staden, samtidigt som Tysklands generalkonsulat och tyska skolor i Istanbul tidigare i veckan stängde på grund av terrorvarningar.

– Folk har väntat sig detta, det är det intressanta i det här fallet. Det fanns underrättelseinformation, folk skvallrade, och ändå hände det, säger Sinan Birdal över telefon från lägenheten i Istanbul.

Ekonomin målet

Varken han eller någon annan han känner beger sig i dag ut på Istanbuls gator. Sinan Birdal tror att det antingen är den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) eller den kurdiska militanta separatistgruppen TAK som ligger bakom dagens attack, som förmodligen var avsedd att skada landets ekonomi.

– Målet var Turkiets turistindustri. Nu är gatorna tomma, de flesta håller sig inomhus. Självklart är jag rädd, vem är inte det? Det råder ett slags allmän panikkänsla, säger han.

Stärker greppet

Sinan Birdal är inte enbart rädd för att själv stryka med i nästa attack, utan också för att den alltmer auktoritära presidenten Recep Tayyip Erdogan kommer att ta tillfället i akt att ytterligare stärka greppet om landets institutioner.

– Många känner inte att de kan luta sig mot landets myndigheter för att få stöd. Samma myndigheter ber oss samtidigt att ge dem absolut makt för att skydda oss, och ber oss göra avkall på fri- och rättigheter, säger Sinan Birdal.