Nyheter Världen

Expert: Nu enas partiet kring Trump

Donald Trump, tillsammans med frun Melania Trump och dottern Ivanka Trump, hyllas av sina anhängare efter segern i Indiana.
Donald Trump, tillsammans med frun Melania Trump och dottern Ivanka Trump, hyllas av sina anhängare efter segern i Indiana.

USA-kännaren Roland Poirier Martinsson tar tillbaka löftet om att äta upp sin hatt om Trump blir republikanernas presidentkandidat. Andra förvånas över Ted Cruz avhopp.– Ingenting tydde på att det här var på gång, säger USA-experten Elizabeth Walentin.

Många har dömt ut den kontroversiella affärsmannen Donald Trumps chanser att vinna nomineringen vid republikanernas partikonvent senare i sommar. En av dem är Roland Poirier Martinsson, konservativ författare och USA-kännare, som skrev i en debattartikel i Dagens Industri i december att han i så fall skulle äta upp sin hatt. Nu har han ändrat sin syn på saken, helt enkelt eftersom det inte finns någonting kvar som hotar Trumps nominering.

Taktiskt beslut

– Det är väldigt många i det republikanska partiet som avskyr tanken på honom som kandidat för sitt parti. Det finns en dröm hos en del att någon nu ska komma in på vit springare till konventet, en Mitt Romney eller en Mitch Daniels, en enande politiker som är väldigt respekterad, men det kommer inte att hända, säger han.

Roland Poirier Martinsson tror att Ted Cruz hoppar av eftersom han är rädd för att splittra Republikerna om han fortsätter. Men Cruz gör det inte om omsorg för partiet, utan av rent egenintresse, säger han.

Partiet enas

– Risken är i så fall väldigt stor att skulden skulle läggas på honom. Han är en ung man, och det är inte sista gången han ställer upp i ett presidentval, säger Roland Poirier Martinsson.

Pr-konsulten och statsvetaren Elizabeth Walentin, född och uppvuxen i USA, förvånas över Ted Cruz besked, inte minst eftersom Cruz så sent som för en vecka sedan utnämnde Carly Fiorina till vicepresidentkandidat i sin kampanj.

– Hon kommer från Kalifornien, och Kalifornien är ju den viktiga delstaten som är kvar, med många delegater. Kronjuvelen som är kvar. Ingenting tydde på att det här var på gång. Han (Cruz) var ju Trumps största huvudvärk och största motståndare, säger Elizabeth Walentin.

Experter förvånas

Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, är också förvånad över Ted Cruz avhopp.

– Det är förvånande, särskilt eftersom John Kasich fortfarande är med i racet. Jag är inte säker på om han också kommer att hoppa av nu, det känns nästan löjligt att han är den ende som utmanar, säger Ian Higham.

Det republikanska toppskicket kommer nu att göra det bästa av situationen och successivt sluta upp bakom honom, förklarar Frida Stranne, USA-forskare vid Uppsala universitet.

– Vi har redan sett att Republikanernas ordförande har gått ut med en tweet om att det är dags att enas och samla partiet kring Trump. Det är givetvis en tung röst i sammanhanget, sedan kommer det säkert finnas falanger som på olika sätt kommer att försöka att gripa ett halmstrå, och försöka hitta någon annan väg framåt, men jag tror inte att de kommer att vara så framgångsrika, säger hon.

Budskap splittrar

Frågan är hur långt Trump kommer att komma med sina löften om en mur mot Mexiko och handelsprotektionism, som har tilltalat stora delar av de republikanska gräsrötterna. Samma budskap stöter nämligen bort många väljare som behövs för att säkra segern i höstens presidentval, förklarar Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Han har ett budskap som inte går hem hos oberoende väljare, inte heller är det särskilt många demokrater som lockas av hans budskap. Och de mer moderata republikanska väljarna tror jag inte kommer att vilja rösta på Trump. Antingen stannar de hemma, eller till och med röstar demokratisk, säger han.