Nyheter Världen

Expert: Ovanligt med prickskyttegevär

För att genomföra en attack som den i Dallas krävs bara ett vanligt jaktgevär, enligt vapenexperten Per Arvidsson. Arkivbild.
För att genomföra en attack som den i Dallas krävs bara ett vanligt jaktgevär, enligt vapenexperten Per Arvidsson. Arkivbild.

Att poliser skjuts ihjäl med prickskyttegevär i fredstid är väldigt ovanligt. Samtidigt är det varken svårt att få tag på eller hantera den typen av vapen, enligt vapenexperten Per Arvidsson på Försvarets materielverk.

Tillgången till skjutvapen i USA är närmast obegränsad och dödliga skottdåd inträffar regelbundet. I höstas rapporterade Washington Post att det numera finns fler handeldvapen än invånare i landet.

Per Arvidsson, överingenjör och teknisk expert på FMV, säger att vapenlagstiftningen skiljer sig åt mellan delstaterna.

– Jag har varit i USA 60 gånger, i alla tänkbara delstater. I vissa kan man köpa ett gevär eller en pistol rakt upp och ner, i andra är det en vänteperiod på några dagar.

TT: Hur vanligt är det att prickskyttegevär används för att begå brott?

– Det är ingenting som gärningsmän brukar använda. De föredrar automatvapen av olika sorter. Automatkarbiner och pistoler med stora magasin, eftersom de anser att det är viktigare att skjuta många skott än att skjuta prick, helt enkelt.

Men för att genomföra en attack som den i Dallas krävs inte mycket mer än ett vanligt jaktgevär, enligt Per Arvidsson.

– Det krävs inte heller någon större utbildning för att kunna hantera ett sådant vapen, säger han.