Nyheter Världen

Expert: Sanders vill sätta avtryck

Bernie Sanders fortsätter kampen.
Bernie Sanders fortsätter kampen.

Frustrationen över den politiska situationen i USA och en stark rörelse för att påverka Hillary Clintons politik i en ny riktning, kan förklara varför Bernie Sanders trots allt vägrar att ge upp, tror USA-forskaren Frida Stranne.

Bernie Sanders kommer inte att ge upp, trots nattens primärvalsförluster och det faktum att all matematik pekar på att Hillary Clinton tar hem nomineringen till posten som demokraternas presidentkandidat.

– Han har startat en politisk rörelse som har en väldig energi och där hans anhängare inte vill att han ska ge upp. De vill att han ska sätta ett tydligt politiskt avtryck och sända en signal till Hillary Clinton att lyssna på dem, säger Frida Stranne till TT.

Splittrar Demokraterna

Vid samma tidpunkt i valet för åtta år sedan erkände sig Hillary Clinton besegrad av Barack Obama. Frida Stranne är ändå inte förvånad över Sanders besked.

– Eftersom han har den här enorma energin och så tydligt har visat att han är en annan röst i amerikansk politik, säger hon.

För det Demokratiska partiet som helhet anses det inte ett styrkebesked att Sanders hänger sig kvar.

– Just när Demokraterna behöver enas för att vinna mot Trump skapar han splittring, säger Elizabeth Walentin, svenskamerikansk kommunikationsstrateg som tidigare har arbetat med demokratiska kampanjer i hemlandet.

I det här skedet hade det varit bättre för Hillary Clinton att få ägna sin energi åt att mobilisera sina väljare mot Trump för att ha chansen att ta hem segern i höst, menar experter.

Svårt för Clinton

Att vinna över Bernie Sanders väljare tros kunna bli svårt. Det finns Sanders-väljare som är beredda att gå över till Trump eller till och med stanna hemma på sofflocket i protest mot Hillary Clintons politik.

– Hon måste visa att hon på allvar visa att hon är en kandidat även för dem som inte är förknippade med Wall street och de stora särintressena, utan även för den gruppen människor som inte tycker att de har varit representerade i Washington på lång tid. Hon måste visa att de talar till dem, säger Frida Stranne.

Om och i så fall vilken position Bernie Sanders skulle kunna tänkas få i Clintons eventuella framtida administration är svårt att spekulera kring, anser Stranne, som under valet är Expressens USA-expert.

– Han har själv inte trott på att den här enorma framgången skulle vara möjlig och jag tror uppriktigt att han inte vill något annat än att hålla liv i den här rörelsen nu, att det är det han genuint vill göra. Jag skulle snarare se honom som en som kommer att finnas där vid sidan om hela tiden, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset