Sport Sport-topp

Experten: "Domen är brutal"

Abeba Aregawi är friad, men experten Åke Andrén-Sandberg menar att allmänhetens dom är "brutal". Arkivbild.
Abeba Aregawi är friad, men experten Åke Andrén-Sandberg menar att allmänhetens dom är "brutal". Arkivbild.

Abeba Aregawi verkar få vänta tills på söndag för att få veta ifall det blir något OS-löpande för Sverige.Åke Andrén-Sandberg, som var en av experterna som tog beslutet att fria Abeba Aregawi från dopningsbrott, lider med friidrottsstjärnan:– Även om vi nu har friat Abeba är allmänhetens dom mot henne brutal, säger han till Ystads Allehanda.

Den 26-åriga 1 500-meterslöparen stängdes av i slutet av februari när det blev känt att hon testat positivt för den förbjudna substansen meldonium. Men sedan den internationella antidopningsbyrån Wada höjt det tillåtna gränsvärdet kom beslut från den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från alla misstankar och därmed är fri att tävla igen.

En av sex personer som sitter i RF:s dopningskommission – som beslutade att fria Aregawi – är Åke Andrén-Sandberg. Han har suttit på posten i 13 år och ses som en av landets största dopningsexperter.

Förklarar det friande beslutet

För Ystads Allehanda berättar han om beslutet att fria friidrottsstjärnan:

– Wada (den internationella antidopningsorganisationen) kommer att höja gränsen för tillåten koncentration på meldonium. Gränsen kommer att ligga på 100 nanogram och den höjs från 1 oktober. När man vet att det kommer en klart lindrande bestämmelse så har man tagit beslutet att fria, säger Åke Andrén-Sandberg till tidningen.

Och förklarar att han lider med Aregawi.

– Även om vi nu har friat Abeba är allmänhetens dom mot henne brutal, säger han.

Kan få juridisk upprättelse

Dopningsexperten öppnar för att Aregawi skulle kunna driva ett skadeståndsmål mot det internationella friidrottsförbundet:

– Juridiskt kan hon få en upprättelse, men frågan är om hon kan få det moraliskt, säger Andrén-Sandberg.

Men han vill inte lägga sig i ifall Abeba Aregawi, 26, borde få tävla för Sverige i OS i Rio.

– Det har jag absolut inga synpunkter på. Det är upp till svenska friidrottsförbundet och SOK att hantera.

"Ingenting är klart"

Och den hanteringen drar ut på tiden. Beslut i frågan väntas komma först på söndag, en dag innan den svenska OS-truppen tas ut.

– Ingenting är klart. Friidrottsförbundets styrelse jobbar vidare med att formulera ett beslut och jag tror inte att det kommer i kväll (lördag). Senast i morgon (söndag) måste vi ha ett beslut, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint till TT.