Sport

Experten: Handlar om att markera

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovics varumärke har inte tagit särskilt stor skada av Ulf Karlssons anklagelser. Men fotbollsstjärnans stämning för förtal är ändå förståelig, anser en varumärkesexpert.

– Det handlar om att försvara ett varumärke som Zlatan har byggt upp under flera år, säger Niklas Olovzon Turner till TT.

Niklas Olovzon Turner konstaterar att Ulf Karlssons dopningsanklagelser har fått mycket uppmärksamhet. Men den förre friidrottsledarens uttalanden bör ändå inte ha skadat förtroendet för Zlatan Ibrahimovic nämnvärt, eftersom anklagelserna inte var uppbackade med fakta.

"Varumärket står pall"

– Jag tror att Zlatan har ett så pass grundmurat och starkt varumärke att det står pall även för sådana anklagelser. Genomslaget var stort, men trovärdighetshalten inte hög, säger Olovzon Turner.

– Men det finns en potentiell skada för honom och det handlar om att markera. Det är ett klumpigt uttalande som endast bygger på spekulationer.

– Zlatan är på en så hög nivå och ett företag i sig, så jag är inte förvånad att man väljer att markera på det här sättet. Det är förståeligt och förväntat.

"Får konsekvenser"

Olovzon Turner menar att Ulf Karlssons ursäkt i förra veckan inte kan reparera skadan som de ursprungliga uttalandena gjorde.

– Spekulerar man hejvilt om en så prominent person som Zlatan så måste man förstå att det får konsekvenser, säger han.

Varumärkesexperten konstaterar att Sverige inte har den stämningskultur som finns i till exempel USA. Men han tror att stämningar av den här typen kommer att bli vanligare.

– Vi kommer att få se mer av den här varan. Zlatan är ett unikum – men allt fler individer bygger sina varumärken med allt större kommersiella intressen, säger Olovzon Turner.